Beneški bienale

Danes bodo odprli slovenski paviljon

E.R./STA
27. 5. 2016, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poleg osrednje razstave z naslovom Poročilo s fronte, ki jo kurira Alejandro Aravena iz Čila, na bienalu sodeluje še 63 nacionalnih paviljonov.

Arhiv Svet24
Beneški bienale

Dva dni pred uradnim začetkom 15. beneškega arhitekturnega bienala bodo danes odprli več nacionalnih paviljonov, tudi slovenskega, ki sta si ga zamislila Tina Gregorič in Aljoša Dekleva. Struktura nosi naslov Dom v Arzenalu in predstavlja nekakšno kurirano knjižnico.

Kot sta povedala kustosa Tina Gregorič in Aljoša Dekleva, kljub naraščanju virtualne povezanosti koncept doma še vedno potrebuje otipljivo prostorsko ali družbeno realnost. Njuna osebna izkušnja pri selitvi doma je izzvala vprašanje, ali je dom tam, kjer je knjižnica, ali je knjižnica tam, kjer je dom.

Njuna instalacija v Arzenalu vsebuje kurirano zbirko knjig in serijo predmetov, ki vzbujajo vtis doma. Vabljeni arhitekti, umetniki, kritiki in kustosi z različnih področij sodelujejo s svojim izborom približno desetih knjig na temo doma in bivanja ter tako delijo znanje in izkušnje.


Organizatorji razstave razmišljajo v smeri, da bi se arhitektura in njena uporabna vrednost zbližali ter da bi bili bolj vpeti v svet in njegove težave. Arhitektura naj bi bila najbolj politična od vseh umetnosti in zato mora prevzeti odgovornost.

Na bienalu bo v soboto nagrado za življenjske dosežke, zlatega leva, prejel brazilski arhitekt Paolo Mendes da Rocha. Njegove številne projekte v prvi vrsti določa brezčasnost. Vse njegove zgradbe so preživele čas, tako slogovno kot v povsem fizičnem smislu. Nagrajenčeva drža je tudi v skladu z letošnjo naravnanostjo bienala, saj arhitekturo razpenja med politična, socialna, geografska in zgodovinska vprašanja.