Bilanca Ivana Zidarja

Premoženje niti približno ne bo poplačalo vseh dolgov

R.T.
27. 5. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lastniku propadlega SCT, Ivanu Zidarju, ki je v osebnem stečaju, je ostalo premoženje v vrednosti vsega nekaj sto tisoč evrov, s čimer bo mogoče pokriti le manjši del 16- milijonskega dolga.

Arhiv Svet24
Propadli gradbeni baron Ivan Zidar je na koncu ostal še brez žene Vincencije ...

Zidar je  praktično vse svoje premoženje prenesel na družinske člane in prijatelje, ali pa se je za njim izgubila vsaka sled.

V stečajni masi so tako le polovici družinske hiše na Zelenovi ulici v Ljubljani in na črno grajene in nedokončane vile v Fiesi, ki je ocenjena na slabe pol milijona evrov, pokrito parkirišče na Štihovi ulici v Ljubljani, vredno okrog deset tisoč evrov, 20 tisoč evrov na računu NLB, orožje, in drugo manjše premoženje, vredno po nekaj deset tisoč evrov. Nekaj denarja bi lahko zbrali tudi s prodajo  predmetov, ki so jih Zidarju zasegli ob rubežu.
 
Sporno je, da je Zidar februarja 2012, pol leta po začetku stečaja SCT, na hčer Doro Zidar Strojko z darilno pogodbo prenesel manjše stanovanje z garažo na Linhartovi cesti v Ljubljani.

V istem obdobju se je tudi ločil z dotedanjo soprogo Vincencijo Zidar in razdelil premoženje, od katerega sta mu ostala lastniška deleža v SCT Holdingu in svetovalnem podjetju Gradinal, ki je kmalu zamenjal lastnika.

Stečajni upravitelj bo moral preveriti tudi, kje je denar s katerim je Zidar v letih 2012 in 2013 razpolagal na računu pri SKB.
S prodajo do zdaj najdenega Zidarjevega premoženja bodo pokrili le manjši del njegovih dolgov.

Upniki

Največji upnik je propadli SCT, ki mu Zidar dolguje 8,7 milijona evrov.  Fursu oziroma državi dolguje 427 tisoč evrov davčnih obveznosti, od razpleta tožbe v enem od kazenskih postopkov pa je odvisnih nadaljnih 667 tisoč evrov. 

Zidar okoli 140 tisoč evrov dolguje še podjetju Adriaing iz Kopra, ki je gradilo njegovo vilo v Fiesi, in odvetniku Zoranu Hartmanu okrog107 tisoč evrov. Pogojno terjatev sta v Zidarjevo stečajno maso prijavila tudi Jožica Blaž Jamnik in Brina Elizabeta Blaž. Če bo sodni spor odločen v njuno korist, bosta upravičeni do 6,2 milijona evrov.