Most proti Karamarku

Hrvaška vlada tik pred padcem

G.G./STA
27. 5. 2016, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik hrvaške koalicijske stranke Most neodvisnih list Božo Petrov je napovedal, da bo njegova stranka podprla nezaupnico podpredsedniku vlade Tomislavu Karamarku. Na Hrvaškem se tako obetajo predčasne parlamentarne volitve.

Google
Božo Petrov (levo) je napovedal, da bo njegova stranka glasovala za odstrel Karamarka.

Prvi mož Mosta Božo Petrov je v pogovoru za hrvaški Jutarnji list dejal, da prvi podpredsednik vlade in predsednik HDZ Karamarko ne more biti več član vlade. Napovedal je, da bodo Mostovi ministri na današnji telefonski seji vlade podprli predlog za njegovo razrešitev

Petrov je še dejal, da so to odločitev sprejeli v ponedeljek, v torek so to sporočili Karamarku in mu dali 48 ur za odstop. "Most v saboru ne bo podprl prvega podpredsednika. Če sam ne bo odstopil, bodo Mostovi poslanci glasovali za njegovo razrešitev," je še dejal Petrov. Kot ocenjujejo opazovalci, Hrvaško v primeru izglasovane nezaupnice Karamarku čakajo predčasne volitve.

Karamarko trdi, da ne obstaja nobena afera

Glede napovedi Mosta, da ga ne bodo podprli, je dejal, da stranka "hodi po tankem ledu", ko zahteva njegov odstop, hkrati pa "krivce za lastne napake, namesto med svojimi člani, išče pri drugih."Karamarko je v današnjem pogovoru za srbski Dnevni avaz poudaril, da ne obstaja nobena afere, zaradi katere bi bil v navzkrižju interesov in ocenil, da je opozicija v njegovem primeru "prestopila mejo" z napadi na njegove družinske člane.

Usodno poslovanje Ane Karamarko

Sabor mora o predlogu za Karamarkovo odstavitev odločiti najkasneje v 30 dneh.

Arhiv Svet24
Podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko trdi, da ni v navzkrižju interesov.

Politična usoda prvega podpredsednika hrvaške vlade in šefa HDZ Karamarka je negotova po razkritju donosnega poslovanja njegove soproge Ane Karamarko z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem. Karamarko zatrjuje, da osebno ni bil v navzkrižju interesov in ni ogrožal nacionalnih interesov.

Hrvaška vlada in Mol sta sicer drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini. Karamarko je po prihodu na položaj podpredsednika vlade večkrat zahteval, naj Hrvaška izstopi iz arbitraže in začne nova pogajanja z Molom.

Glasovanje o nezaupnici Karamarku zahtevajo poslanci največje opozicijske stranke SDP bivšega premierja Zorana Milanovića in poslanec HSU Silvano Hrelja, ki menijo, da prvi podpredsednik vlade zaradi povezav njegove soproge s Petrovićem ne more sprejemati objektivne in nepristranske odločitve v interesu Hrvaške in hrvaških državljanov.