Filmski festival v Cannesu

VIDEO: Zlata plama Kenu Loachu za socialno dramo Jaz, Daniel Blake

M.K./STA
22. 5. 2016, 20.54
Posodobljeno: 8. 4. 2023, 10.37
Deli članek:

Prestižno zlato palmo, glavno festivalsko nagrado 69. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu, si je letos priboril britanski filmar Ken Loach, za socialno dramo Jaz, Daniel Blake.

Profimedia
Britanski režiser Ken Loach

Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo. Blake v svojem obupu sreča brezposelno samohranilko dveh otrok, ki je obupana, ker ne more najti dela, izgubila pa je pravico do socialne pomoči, ker je za nekaj minut zamudila na sestanek s socialno službo.

Prizor iz filma Jaz, Daniel Blake.

To je po pisanju tujih tiskovnih agencij že druga zlata palma za Loacha, ki se je za to prestižno nagrado v Cannesu tokrat potegoval kar trinajstič, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Živimo v svetu, ki se je v tem trenutku znašel na nevarni točki. Smo v primežu nevarnih varčevalnih projektov, ki jih poganjajo ideje neoliberalizma, ki so nas pripeljale blizu katastrofi," je ob prejemu nagrade dejal Loach. "Drugačen svet je možen in tudi potreben," je dodal.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je za film z angleškim naslovom It's Only the End of the World prejel kanadski režiser Xavier. Zgodba filma pripoveduje o Louisu, ki po dolgem času pride k svoji družini, da bi ji povedal, kako je smrtno bolan. Vendar je njegov brat napornež, njegova žena se ga boji, sestra ne prenaša brata, pa tudi mama ni nič boljša.

Nagrado žirije (Prix du jury) je prejela britanska režiserka Andrea Arnold za film American Honey. Film pripoveduje o najstnici iz problematične družine, ki pobegne od doma s skupino mladih, ki od vrat do vrat prodaja časopisne naročnine. Kmalu se prepusti tudi njihovemu načinu življenja - nočnim zabavam in ljubezni.

Za režijo sta bila nagrajena romunski režiser Cristian Mungiu za film z angleškim naslovom Graduation in francoski režiser Olivier Assayas za grozljivko Personal Shopper.

Za scenarij je bil nagrajen iranski režiser Asghar Farhadi za film z angleškim naslovom The Salesman.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela filipinska igralka Jaclyn Jose za vlogo matere v filmu Ma' Rosa, ki ga je režiral Brillante Mendoza, nagrado za najboljšo moško vlogo pa iranski igralec Shahab Hosseini za vlogo v filmu The Salesman.

Devetčlanski žiriji, ki je odločila o dobitniku zlate palme, predseduje avstralski režiser George Miller

Nagrado za življenjsko delo letos prejeme francoski igralec Jean-Pierre Leaud. Leta 1944 rojeni igralec je širši javnosti najbolj poznan kot Antoine Doinel v seriji filmov Francoisa Truffauta, ki se je začela leta 1959 s filmom 400 udarcev. Večkrat je sodeloval tudi z Jean-Lucom Godardom, bil je viden lik francoskega novega vala.

Festival v Cannesu se je začel 11. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil nocoj. V tekmovalnem programu je bilo prikazanih 21 filmov.

Lani je žirija zlato palmo namenila družbenokritični drami o prebežnikih v Evropi z naslovom Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda.