Gledališče Ulysses

Zvezdnika prihajata na Brione

mv
22. 5. 2016, 21.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na zagrebški predstavitvi letošnje 16. sezone gledališča Ulysses, ki ima "dom" na Brionih, so poseben poudarek namenili gostovanju Almeida Theatra iz Londona s predstavo Richard III. Williama Shakespeara, v kateri nastopata tudi Ralph Fiennes in Vanessa Redgrave.

zimbio
Vanessa in Ralph sta oba velika podpornika gledališča Ulysses in se veselita igranja na Brionih.

Arhiv Svet24
Rade Šerbedžija se, kot eden od utemeljiteljev gledališča Ulysses, veseli letošnje sezone.

Letošnja sezona je vsa v znamenju Shakespeara in internacionalizacije gledališča Ulysses. Eden od utemeljiteljev gledališča Ulysses in znani hrvaški igralec Rade Šerbedžija je uvodoma ocenil, da so z Ulyssesom postavili Hrvaško na svetovni gledališki zemljevid. »Naša ideja o gledališču Ulysses, ki naj postane mednarodno gledališče, je, da pripeljemo občinstvo na Hrvaško, ne da mi igramo naše predstave v drugih državah,« je dejal Šerbedžija, ki je po novinarski konferenci potrdil, da Ulysses načrtuje tudi predstave v Sloveniji. »Zanimivo je, da na naše predstave na Brionih prihaja res veliko Slovencev. Prihajajo tudi gledalci iz drugih držav. Zato je padla odločitev za International Ulysses Theatre, ki ima za temelj mednarodno sodelovanje,« je pojasnil.

Arhiv Svet24
Tudi letos bodo sezono odprli s predstavo Kralja Leara, s Šerbedžijo v glavni vlogi.

Posebna gosta Ralph Fiennes in Vanessa Redgrave

Do 28. avgusta se bodo na Brionih vrstile številne predstave, med katerimi bo tudi premiera igre Shakespeare poletne noči, ki je avtorski projekt Šerbedžije, njegove soproge Lenke Udovički in Željke Udovičić Pleština. Tudi letos bodo odigrali prvo predstavo gledališča Ulysses, Kralja Leara, s Šerbedžijo v glavni vlogi. Ob 400. obletnici Shakespearove smrti bodo gostili tudi Almeida Theatre s predstavo Richard III., v kateri bosta nastopila znana filmska in gledališka igralca Vanessa Redgrave in Ralph Fiennes. Z oskarjem nagrajena Vanessa Redgrave podpira gledališče Ulysses od začetka, nominiranec za oskarja za vlogo v celovečercu Schindlerjev seznam Fiennes pa je Brione prvič obiskal lani. Richarda III. bodo igrali 11., 12. in 13. avgusta na trdnjavi Minor. Šerbedžija je komentiral tudi znižanje proračuna za Ulysses. Poudaril je, da ni prvič, da država ne podpira umetnikov. Kljub temu je prepričan, da nihče ne more uničiti prave umetnosti, niti njen lastni mecen.