Krepitev oblasti v Turčiji

Bodoči premier podpira uvedbo predsedniškega sistema

M.K./STA
22. 5. 2016, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je na današnjem izrednem kongresu za svojega novega predsednika izvolila Binalija Yildirima, ki mu bo posledično pripadel še premierski položaj.

Profimedia
"Čas je, da vemo, kaj si EU misli o Turčiji," je dejal novi turški premier Binali Yildirim.

Yildirim je že pred izvolitvijo poudaril, da se bo zavzemal za načrt turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana za uvedbo predsedniškega sistema.

Yildirim, sicer edini kandidat, je prejel 1405 glasov od 1470 navzočih delegatov, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Legalizirati dejanske razmere

"Turčija potrebuje novo ustavo. Ste pripravljeni na uvedbo predsedniškega sistema?" je Yildirim, sicer minister za promet, pred glasovanjem v nagovoru dejal množici na kongresu AKP.

Trenutna turška ustava omejuje pooblastila predsednika. A Yildirim je danes poudaril, da se je vse spremenilo, ko so Erdogana avgusta 2014 kot prvega turškega predsednika v zgodovini neposredno izvolili volivci. Po besedah Yildirima sedaj, ko predsednika voli ljudstvo, situacija ne more biti več takšna, kot je bila.

Erdogan, sicer nekdanji premier, je v Turčiji dejansko najmočnejši politik. Yildirim pa je danes poudaril, da je sedaj ključna naloga legalizacija trenutne "de facto" situacije. "Moramo končati to zmedo in to z novo ustavo ter predsedniškim sistemom," je še povedal Yildirim.

Referendum ali glasovi poslancev

Za uvedbo predsedniškega sistema morajo tri petine turških poslancev glasovati za razpis referenduma o tem vprašanju. Lahko pa se predsedniški sistem uvede neposredno z glasovi dveh tretjin poslancev. AKP pa trenutno nima dovolj glasov v parlamentu.

Yildirim je v nagovoru še napovedal nadaljevanje boja proti Islamski državi in kurdskim skrajnežem tako na domačem ozemlju kot v Siriji. Kot je poudaril, zamenjava na čelu vlade na ta boj ne bo vplivala.

Yildirim je danes še pozval EU, da je treba končati zmedo okoli pridruževanja Turčije EU ter dogovora med Brusljem in Ankaro o vračanju migrantov iz Grčije v Turčijo. "Čas je, da vemo, kaj si EU misli o Turčiji," je dejal Yildirim.

"Doslej smo z odločnostjo izvedli katerokoli potrebno reformo. To bomo še naprej počeli, da izboljšamo demokracijo in naredimo napredek pri človekovih pravicah, z ali brez EU," je še dodal.

Veliko bolj ubogljiv premier

Vodstvo AKP je Yildirima v četrtek imenovalo za edinega kandidata za vodjo stranke. Na tem položaju in nato tudi na položaju premierja bo 60-letni zvesti spremljevalec Erdogana nasledil Ahmeta Davutogluja, ki je bil, očitno zaradi nesoglasij z Erdoganom, v začetku meseca primoran oditi z obeh položajev.

Odstop nekdanjega zunanjega ministra, ki je postal premier leta 2014, ko je bil Erdogan izvoljen za predsednika, je bil za mnoge znak, da želi predsednik države okrepiti svojo oblast. 

Analitiki pričakujejo, da bo Yildirim, ki je bil vedno na liniji z Erdoganom glede političnih vprašanj, veliko bolj ubogljiv premier, kot je bil Davutoglu. Erdogan ga bo po napovedih že v začetku prihodnjega tedna imenoval za premierja, nato pa bodo predstavili še sestavo nove turške vlade.