Zanimivosti

Alfa moški in govorica telesa

Edvard Kadič
22. 5. 2016, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po vseh teh letih dela z ljudmi me še vedno negativno preseneča, kako malo dajo moški na svojo govorico telesa.

profimedia
Neposreden, sproščen očesni stik

Kaj šele da bi se kdaj načrtno poučili o samozavestni, dominantni, možati govorici telesa. To je še posebej zanimivo, ker se moški ob načrtni uporabi alfa govorice telesa počuti bolj samozavestno, je deležen več spoštovanja iz okolice in deluje bolj privlačno v ženskih očeh.

Tokrat si bomo zato pogledali nekaj ključnih vidikov alfa govorice telesa.

Očesni stik

Ni pomembno le to, da nekoga gledate v oči, temveč da lahko gledate tja, kamor želite. Samozavestnega alfa moškega ni strah gledati ne ljudi ne stvari, ki si jih želi ogledati.Beta moške je strah konflikta. Strah jih je, da bi jih kdo ujel med tem, ko si koga ali kaj ogledujejo. Zato imajo šibek očesni stik, torej hitro pogledajo stran, ko jih kdo pogleda naravnost v oči ali ko opazijo, da je sogovornik ugotovil, kam gledajo.

Alfa moški se ne boji drugemu moškemu gledati v oči in se tudi zaveda, da je tisti, ki bo prvi pogledal stran, tisti, ki se podreja.

Obrazna mimika

Alfa moški se zaveda, da je tudi z obrazom treba izžarevati nadzor nad situacijo. Nasmeh je izjemno pomembno orodje, zato se alfa moški smeji, ko koga sreča ali ga pozdravlja. Zaveda se, da je pomembno vzbujati občutek sprejetosti in kolegialne topline. Prav tako alfa moški z obrazom izraža interes. Vsake toliko časa v znak odobravanja in spremljanja pogovora sogovorniku tudi prikima. Kadar pa je treba biti resen, se obrazna mimika brez lažne skromnosti spremeni in se zresni. Alfa moški se izogiba izražanju strahu in zmedenosti, prav tako se nikoli posebej ne trudi z lažnim nasmeškom.

Alfa položaj glave

Osnovni nasvet je, da naj alfa moški ne gleda v tla oziroma dol, temveč gor, v sogovornika in svet okoli sebe. Vseeno pa pogled navzgor oziroma naravnost ne sme biti »izgubljen«, pogled navzdol pa nikakor ne kot pogled poraženca ali skesanca. Če želite delovati nekoliko bolj zainteresirano, rahlo nagnite glavo vstran, za poravnan pogled naprej pa predvsem poravnajte glavo in nato ne spuščajte več pogleda.

Drža telesa

Ne, ni dovolj zgolj to, da se držite pokonci. Treba je biti tudi »velik«. Noge morajo biti iztegnjene, prav tako hrbtenica.Naravna, pravilna drža hrbtenice je rahel S. Zaradi pogosto sključene drže naprej je treba svoje telo nekoliko popraviti, da se v zgornjem delu skoraj prisilimo v nekakšen obraten C. Ramena potegnimo nazaj, kot da bi nam nekdo v hrbet zlil kozarec hladne vode, in nato še rahlonavzdol, treba pa se je izogibati pretiranemu napihovanju, predvsem v prsnem delu.

Hoja

Alfa moški hodi umirjeno in z nekoliko daljšimi koraki. Ne mudi se mu, saj brez njega nikjer ne začenjajo sestanka. Pomislite na predsednike držav. Se jim mudi ali vedo, da bodo počakali nanje? Alfa hoja izraža tudi pomembnost. Hodite tako, kot da ste najpomembnejša oseba na tem svetu. Saj v resnici ste, le izraziti morate to tako, da bodo to opazili tudi drugi. Ne stopicljajte in naj se vam ne mudi. A če se vam vseeno mudi, pohitite in ne zamujajte samo zato, da boste okolici povedali, da ste alfa.

Sedenje

Več prostora je pod vašim nadzorom, bolje je. Sedite polno v stol in se tudi primerno naslonite, roke pa položite na naslonjala tako, da se na njih znajdeta tudi komolca. Pomislite na sedenje kraljev in se tako tudi usedite.

Kam pa z rokami?

Roke v resnici ne razkrivajo prav veliko, razen če niso izrecno uporabljene zato, da z njimi nekaj povemo. Več razkrivajo šele v povezavi z drugimi deli telesa, pri čemer vas lahko hitro razkrijejo kot plaho, negativno naravnano ali na splošno ne preveč samozavestno osebo. Z rokami v žepih sicer ni nič posebej narobe, smiselno enako velja tudi za križanje rok na prsih. V splošnem je to res nekoliko bolj zaprta drža, vseeno pa, če na primer nekoga čakate, ni nič narobe s tem, da svoje roke v takšnem položaju tudi nekoliko odpočijete. Če bi se moral odločiti med posameznimi držami rok, bi dejal, naj bodo zunaj žepov, naj se prosto gibljejo ob telesu. Vseeno pa naj dodam, da je prav svobodna uporaba rok tisto, kar dodaja alfa držo v skupni sliki.

Rokovanje

Rokovanje je pogosto edini fizični stik z drugo osebo. Ker se v življenju rokujemo kar pogosto, sčasoma razvijemo določeno sposobnost hitrega branja informacij iz pravzaprav zelo kratkotrajnega stika. Pri rokovanju morate kot alfa moškiustvariti vtis dominantne, samozavestne osebe, ki izžareva avtoriteto. Iztegnite roko, dlan poravnajte vertikalno v nevtralno lego, osebo poglejte v oči in pogumno sezite v dlan sogovornika. Dlan naj nasede do konca, primerno jo stisnite (raje nekoliko močneje kot pa preblago), nato pa roko zanihajte od dva- do trikrat.

Ker gre praviloma za tako imenovane sestavljene slike, vam priporočam, da se alfa drže lotite nekoliko bolj sistematično.

Pridružite se nam na primer na naslednji delavnici Govorica telesa, ki bo junija v Ljubljani (več na www.govoricatelesa.si) ali pa si za začetek priskrbite mojo knjigo Govorica telesa in osebna karizma.

Srečno!