Filmski festival

Začenja se boj za zlato palmo

M.K./STA
11. 5. 2016, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S komedijo Woodyja Allena Cafe Society, ki je hommage Hollywoodu 30. let minulega stoletja, se v francoskem Cannesu danes začenja 69. mednarodni filmski festival.

Profimedia
Woody Allen v družbi igralk Blake Lively in Kristen Stewart.

V tekmi za zlato palmo za najboljši film festivala, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu, je letos 21 del.

Film Woodyja Allena bodo prikazali izven konkurence. V tekmovalnem programu bodo svoje filme med drugim predstavili režiserji Ken Loach, Jeff Nichols, Olivier Assayas, brata Dardenne, Jim Jarmusch, Xaver Dolan, Asghar Farhadi, Cristian Mungiu in Pedro Almodovar ter igralec in režiser Sean Penn.

O nagrajencih bo odločala devetčlanska žirija, ki ji predseduje avstralski režiser George Miller.

Izven konkurence bodo med drugim prikazali še kriminalno dramo Jodie Foster z naslovom Money Monster, celovečerno avanturo po otroški knjigi Veliki prijazni velikan Roalda Dahla, ki jo je režiral Steven Spielberg, in Jarmuschev dokumentarec o Iggyju Popu z naslovom Gimme Danger.

Prisoten tudi slovenski film

SFC
Zgodba Štigličevega filma govori o dveh vojnih sirotah, ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše.

Na festivalu se bo predstavila tudi slovenska kinematografija. Po skoraj šestih desetletjih se v Cannes vrača restavrirana klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je za zlato palmo tekmovala leta 1957. Film bodo prikazali v uradnem festivalskem program Cannes Classics, na filmski tržnici pa bo Slovenski filmski center predstavljal štiri nove slovenske filme.

Festival, ki bo zaradi nedavnih terorističnih napadov letos potekal pod strožjimi varnostnimi ukrepi, se bo sklenil 22. maja.

Profimedia
Rdeča preproga v Cannesu je pripravljena.