Liberalizacija

Opozarjajo, da so se cene goriva dvignile

G.G./STA
11. 5. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V poslanski skupini ZL vlado pozivajo, naj ne podaljša veljavnosti uredbe, s katero je v začetku aprila začasno za dva meseca liberalizirala cene 98- in večoktanskega bencina ter kurilnega olja. Liberalizacija bi koristila le velikim trgovcem, škodila pa vsem ostalim: prebivalcem, državi in gospodarstvu, opozarjajo.

Arhiv Svet24
Zaradi delne liberalizacije trga naftnih derivatov lahko ceno 100-oktanskega bencina in kurilnega olja odslej določajo trgovci.

Uredba o oblikovanju določenih cen naftnih derivatov, to je 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina in dizelskega goriva, je začela veljati 9. aprila in bo veljala dva meseca. Cene ostalih naftnih derivatov, ki so se prej določale na podlagi vladne uredbe, od tedaj oblikujejo trgovci sami.

"V mesecu dni po deregulaciji pa so se že pokazali njeni pravi učinki, na katere smo opozarjali," so sporočili iz ZL. Cena 100-oktanskega goriva se je denimo zvišala dvakrat bolj kot cena 95-oktanskega goriva, razlike v cenah med večjimi ponudniki pa ni.

Medtem ko vlada razmišlja o popolni sprostitvi cen naftnih derivatov, pa v ZL zahtevajo nasprotno: da se uredba ne podaljša in se ne sprostijo cene tudi ostalih goriv. Kot predlagajo, naj se vzpostavi stari sistem, ki je ugodnejši tako za potrošnike in gospodarstvo kot za proračun. O tem bodo v kratkem razpravljali tudi na seji odbora DZ za gospodarstvo.