Posledice požara

VIDEO IN FOTO: Popravilo trojanskega predora utegne trajati več dni

M.K./STA
11. 5. 2016, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sanacija predora Jasovnik na štajerski avtocesti med Vranskim in Trojanami, v katerem je danes povsem zgorelo tovorno vozilo, bo po navedbah Darsa trajala predvidoma nekaj dni. Omenjeni avtocestni odsek bo tako proti Ljubljani zaprt.

Dars
V sredo zgodaj zjutraj je v predoru zagorel slovenski tovornjak.

V predoru Jasovnik je danes ob 5. uri v smeri Ljubljane zaradi okvare turbine zagorelo tovorno vozilo, ki je prevažalo pšenico. Nesreča se je zgodila sto metrov pred koncem predora. Po prvih informacijah poškodovanih v nezgodi ni, je pa nastalo za več tisoč evrov gmotne škode, poškodovana pa je tudi infrastruktura predora, in sicer električna napeljava, kamere in zaščitna obloga, na stropu predora pa je nastala večja odprtina zaradi vročine.

Ko so bili vzpostavljeni pogoji za varno delo, so policisti začeli z ogledom kraja požara. Po prvih ugotovitvah je zagorelo zaradi tehnične napake na turbini tovornega vozila mariborskih registrskih oznak, ki ga je vozil 29-letni slovenski državljan, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Prve ocene neposredne škode: 226.ooo evrov

Vodja Darsove avtocestne baze Vransko Jana Vrhovnik je danes v izjavi za medije v Čepljah pri Vranskem povedala, da o škodi v predoru Jasovnik še ne more govoriti, saj komisija še pregleduje poškodbe, ki so nastale na voznih konstrukcijah, talnih obokih in elektrostrojni opremi. Voznik je ob nesreči ravnal zelo prisebno, vendar po besedah Vrhovnikove ni mogel veliko storiti za preprečitev škode. 

S policije pa so naknadno sporočili, da je na vozilu nastalo za približno 26.000 evrov gmotne škode, škoda na infrastrukturi predora pa je do sedaj ocenjena na vsaj 200.000 evrov. Poškodovana je namreč električna napeljava, kamere in zaščitna obloga, na stropu predora pa je nastala večja odprtina zaradi vročine.

Ujeta vozila so delavci Darsa rešili s preusmeritvijo po avtocesti v smeri Maribora. Zato so za kratek čas zaprli avtocesto v smeri proti Mariboru. Promet proti Mariboru je bil sproščen takoj, ko so bila rešena ujeta vozila.

Popolna zapora bo vsaj še en dan

Avtocestni odsek med Vranskim in Trojanami je vse od nesreče zaprt, po besedah Vrhovnikove pa so vozniki upoštevali rdečo luč pred predorom, ki se je prižgala ob izbruhu požara. V času sanacije predora Jasovnik bo ta avtocestni odsek zaprt. Po besedah Vrhovnikove bo popolna zapora veljala vsaj še en dan. Na policiji voznikom svetujejo, da uporabljajo označene obvoze, na pot pa se v prihodnjih dneh odpravijo pravočasno.

Odsek med Vranskim in Blagovico sicer vse od 3. maja vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj zaradi del popolnoma zaprejo, promet je v tem času preusmerjen na regionalno cesto. Popolne nočne zapore tega odseka bodo trajale predvidoma do 17. maja, je zapisano na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Obvoz je urejen po vzporedni regionalni cesti od avtocestnega priključka Vransko do priključka Trojane, so še sporočili z Darsa. Danes gneča nastaja tudi na vzporedni cesti, tako da so obvozi za osebna vozila mogoči po cesti Celje-Laško-Zidani Most ali Šempeter-Prebold-Trbovlje ter naprej proti Litiji ali Moravčam.

Dars vsem uporabnikom svetuje, da vozijo strpno, upoštevajo prometno signalizacijo ter sproti preverjajo aktualne prometne informacije.