Prenosi iz parlamenta

SDS prijavila odgovorne na RTV Slovenija

M.K./STA
11. 5. 2016, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka SDS je danes na ljubljansko okrožno tožilstvo in kriminalistično policijo prijavila sum kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper odgovorne na RTV Slovenija.

STA
V SDS odgovornim na RTVS očitajo namensko ignoriranje oz. kršenje zakona.

Očitajo jim, da so v primeru 3. programa, ki je namenjen prenosu sej iz državnega zbora, ravnali v nasprotju z zakonom o RTVS.

Zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela v službi je tako največja opozicijska stranka na tožilstvo in policijo naznanila generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija, direktorico TV Slovenija Ljerko Bizilj in urednika uredništva 3. programa TV Slovenija Boštjana Fabijana.

sta
Anja Bah Žibert

Ravnanje RTVS je v nasprotju s 3. členom zakona o Radiotelevizija (RTVS) Slovenija, ki jasno govori o parlamentarnem programu, ki je namenjen prenosu državnega zbora oziroma njegovih delovnih teles in tudi državnega sveta, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Anja Bah Žibert. A praksa kaže, da se zakon ne izvaja, kar po njenem mnenju pomeni, da gre za namensko ignoriranje oz. kršenje zakona.

Dogajanje v DZ 13. aprila je po njeni oceni sodu izbilo dno. Omenila je, da je bila seja odbora za obrambo namenjena obravnavi suma zlorabe pravosodja z uporabo kazenskega zakonika nekdanje SFRJ z namenom omadeževanja slovenske osamosvojitvene vojne in Toneta Krkoviča z izkrivljenjem resnice v primeru sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino. Pristojni na RTV Slovenija so se, kljub zakonskemu določilu odločili, da te seje ne bodo prenašali, čeprav na programu DZ takrat drugih sej ni bilo, je poudarila Bah Žibertova.

V SDS so, kot je povedala poslanka SDS, na sicer "zakonsko sporno ravnanje in delovanje" javne televizije, tudi kar se tiče parlamentarnega programa, opozarjali že večkrat, tudi na odboru DZ za kulturo v začetku marca.

Ker gre za javno medijsko hišo, ki jo državljani morajo plačevati, v SDS po besedah poslanke Bah Žibertove še toliko bolj pričakujejo, da bo RTVS delovala v skladu s sprejeto zakonodajo, akti samega zavoda in načeli.

Novi pritiski in vmešavanje politke v delo novinarjev

V SDS so sicer zahtevali tudi sklic seje odbora DZ za kulturo, na kateri bi razpravljali o "pristranskosti poročanja" na RTVS. Nekaj novinarskih organizacij je nato pozvalo predsednika omenjenega odbora Dragana Matića in člane odbora, da preprečijo razpravo in zaščitijo neodvisnost javnega servisa. Matić jih je namesto tega pozval k razpravi v DZ.

S to zahtevo pa je Slovenija znova pristala na očeh mednarodne javnosti. Zahteva se je danes namreč znašla na spletni Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki jo je vzpostavil Svet Evrope v sodelovanju s pomembnejšimi organizacijami civilne družbe s področja zaščite svobode medijev in novinarstva. Zahtevo največje opozicijske stranke je na platformo umestila Evropska zveza novinarjev (EFJ) in jo označila z drugo, torej srednjo stopnjo pritiska.