Posojilo

Joc Pečečnik dobil 50 milijonov dolarjev

E.R./STA
11. 5. 2016, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Polovica sredstev odpade na NLB, kar je po mnenju obeh strani dokaz, da slovenski bančni sistem lahko podpre dobra podjetja.

Arhiv Svet24
Joc Pečečnik je v Sloveniji najel visok kredit.

Podjetje Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice, je s tremi bankami - ameriško KeyBank National Association ter slovenskima NLB in SID banko - sklenil sindicirano posojilo za 50 milijonov dolarjev. Polovica sredstev odpade na NLB, kar je po mnenju obeh strani dokaz, da slovenski bančni sistem lahko podpre dobra podjetja.

Naj imajo tudi slovenske banke korist

V Interblocku so takšno posojilo doslej najemali v ZDA, zdaj pa so se odločili za kombinacijo. Želijo namreč, da imajo tudi slovenske banke določeno korist od njihovih aktivnosti, hkrati pa stremijo k finančni uravnoteženosti na evrskem in dolarskem trgu, s čimer lahko bolje upravljajo tveganja ob morebitnih valutnih nihanjih, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik upravnega odbora Interblocka Joc Pečečnik.

Ob tem je ocenil, da je slovenski bančni sistem pripravljen podpirati dobre komitente, povedal pa je tudi, da je posojilo v tem trenutku v Sloveniji ugodnejše za nekaj odstotnih točk. "Ta trenutek je politika bank v Sloveniji ugodnejša kot v ZDA," je dejal in dodal, da so obresti v Sloveniji trenutno med najugodnejšimi v zadnjih 25 letih.

Dodatne zaposlitve

Podjetje bo sredstva namenilo za razvoj igralniških aparatov in njihov najem v ZDA, Pečečnik pa si od tega obeta tudi dodatne zaposlitve v Sloveniji. Podatkov o lanskem poslovanju še ne razkriva, je pa dejal, da je bilo dobro. Letos načrtujejo 100-odstotno povečanje EBITDA.

Namestnik predsednika uprave NLB Blaž Brodnjak sklenjen posel vidi kot dokaz, da je največja slovenska banka kos najbolj kompleksnim mednarodnim poslom. "NLB je kos tako zahtevnim izzivom in je lahko trdna opora slovenskim gospodarskim sistemom, še posebej pa ta posel dokazuje, da slovenski bančni sistem funkcionira," je dejal in dodal, da imajo zdravi projekti podporo finančnega sistema.

Tudi član uprave SID banke Jožef Bradeško v tem vidi znak, da je NLB sposobna podpreti posle na najzahtevnejših tujih trgih. Veseli ga tudi, da je Interblock v zadnjih nekaj letih, ko ga tudi kreditirajo, skoraj podvojili prihodke, EBITDA pa povečal za skoraj petkrat.

Brodnjak je pojasnil, da so trenutno v pogovorih še za nekatera druga posojila, skupaj visoka nekaj sto milijonov evrov, vendar konkretnih podatkov ni mogel razkriti. Veseli ga tudi, da obseg poslov v jedrnih dejavnostih NLB raste.

Glede privatizacije NLB je dejal, da banka tekoče posluje normalno in skladno s pričakovanji ter načrti, posebnih vplivov prodajnega procesa na poslovanje pa zaenkrat ni in jih niti ne pričakuje. Načina prodaje NLB ni želel komentirati, saj da je to vprašanje za lastnika.

NLB išče tudi kupca za 800 milijonov evrov problematičnih terjatev. Brodnjak je dejal, da poteka ta proces skladno s pričakovanji in da bo zaključen v mesecu ali dveh.