Kultura

Tina Gorenjak je prava lutka

Mojca Vakselj
19. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsestranska igralka in režiserka Tina Gorenjak je polna presenečenj. Spoznali smo jo kot zapeljivo Muco Maco, navdušila nas je z vlogo Marjetke v filmu Stereotip, zadnja leta pa je nepogrešljiv člen številnih gledaliških komedij. Njen najnovejši projekt se imenuje iLutka, v njem pa je moči združila z igralcem Gorazdom Žilavcem.

Mediaspeed
Tina Gorenjak se vrača z novo predstavo iLutka.

Gorenjakova je umetnica tisočerih obrazov.

»Čeprav je ena od dveh 'oseb' v predstavi čisto prava lutka, najmodernejši high-tech model, ki so ga izdelali kot mogočo zamenjavo za prave ženske, je iLutka predvsem igra o medčloveških odnosih, vendar na popolnoma nov, svež in drugačen način. Hkrati se besedilo dotika tipičnih problemov, ki jih doživljamo vsi v partnerskih odnosih. Zaradi tega je predstava prava osvežitev med poplavo tematsko podobnih gledaliških doživetij,« je vsebino in koncept razložila Tina. Gre za licenčno predstavo Mira Gavrana, ki je svetovni hit, saj jo izvajajo po vsem svetu. Nazadnje, 30. aprila 2015, so jo premierno uprizorili v Los Angelesu. Uprizarjajo jo v državah po vsej Evropi, tudi v Londonu, eno od izvedb celo v Indiji. 

Tina in Gorazd prvič skupaj

Dejan Nikolič
Gorazd in Tina prvič skupaj nastopata v predstavi.

Režiser Samo M. Strelec je besedilo postavil v režijski koncept, ki lahkotno komunicira z občinstvom in tako slednje na neobremenjujoč način postane del dogajanja. Oba igralca, Tina Gorenjak in Gorazd Žilavec, sta se preizkusila že v številnih gledaliških, televizijskih in filmskih projektih.

Dejan Nikolič
Tina igra lutko, ki obvlada vsa tipična ženska opravila.

Gotovo je humor tisto, kar ju najbolj zaznamuje, v iLutki pa prvič nastopata skupaj. Marko (Gorazd Žilavec) je 40-letni javni uslužbenec, ki ima za seboj sedemletno razmerje s »pravo žensko«. Čeprav mu je njegova nekdanja zadnji dve leti poskušala razložiti, kaj v njunem razmerju ni v redu, je začuden in razočaran, da ga je zapustila »tako na hitro«. Na razpisu za poskusne lutke, ki so jih izdelali na Institutu Jožef Stefan, pa se mu končno nasmehne sreča.

Dejan Nikolič
Igralca priznavata, da že dolgo nista tako zelo uživala med igranjem.

Za šest mesecev dobi na preizkus najnovejši model – lutko (Tina Gorenjak), ki bo v prihodnosti morda lahko odlična zamenjava za prave ženske, saj je programirana za vsa osnovna ženska opravila: poleg kuhe, likanja, pranja in sesanja tudi na celoten repertoar seksualnih aktivnosti v institutu niso pozabili.