Ukrajinsko sodišče

Zaradi terorizma obsodili dva ruska vojaka

J.P./STA
18. 4. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajinsko sodišče je danes zaradi bojevanja na strani proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine na 14 let zapora obsodilo ruska vojaka Aleksandra Aleksandrova in Jevgenija Jerofejeva. Tako se je odprla pot za morebitno izmenjavo z ukrajinsko pilotko Nadjo Savčenko, ki je zaprta v Rusiji.

Aleksandr Aleksandrov in Jevgenij Jerofejev

Izmenjava bo mogoča potem, ko bo sodba zoper obsojenca začela veljati, kar naj bi se zgodilo v desetih delovnih dneh, je povedal odvetnik Savčenkove Ilija Novikov. V primeru političnega dogovora med Kijevom in Moskvo bi se vprašanje lahko hitro razrešilo, je dodal.

Konflikt, ki je na vzhodu Ukrajine izbruhnil leta 2014, je po ocenah ZN terjal 8000 smrtnih žrtev.

Sodniki so ruska vojaka spoznali za kriva sodelovanja v terorističnem napadu na ukrajinske vojaške sile in nezakonitega prečkanja meje.

Prijeli so ju maja lani v regiji Lugansk, potem ko so ju ranili ukrajinski vojaki. Nekaj dni za tem sta med zaslišanjem priznala, da sta skupaj z 200 ruskimi vojaki sodelovala pri urjenju uporniških sil.

Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da sta Aleksandrov in Jerofejev nekdanja ruska vojaka in da med bojevanjem v Ukrajini nista služila v vojski. Moskva je ves čas zavračala tudi obtožbe o pomoči proruskim separatistom.

Rusko sodišče je konec marca Savčenkovi, s katero naj bi ju izmenjali, zaradi umora dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine leta 2014 izreklo 22 let zaporne kazni. 34-letno pilotko so obsodili umora, poskusa umora ter nezakonitega prestopa ruske meje v času ukrajinskega konflikta.