Medvedi že napadli

Po zimskem spanju na lov

Janja Ambrožič/Dolenjski list
18. 4. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zadnje tedne je pogosto slišati, da so na Kočevsko-Ribniškem videli medveda. Številni so prijavili tudi škodo, ki jo je povzročil, in te ni malo – pomoril je več drobnice, celo kobilo in osla.

J. A./M. L. S.

Miran Bartol s kočevske enote zavoda za gozdove nam je poslal dolg seznam škodnih primerov, ki jih je zakrivil rjavi medved na Kočevsko-Ribniškem v letošnjem letu. Medvedje zimsko spanje ni prav dolgo trajalo, saj so prve škode zabeležili že v začetku februarja, ko se je v Mačkovcu spravil na drobnico, nekaj dni pozneje je pri Velikih Laščah poškodoval travno silažo, v marcu se je najprej lotil čebel v Zamostecu, pokončal je kobilo na Sinovici, krajani Črnega Potoka so kar trikrat prijavili škodo na drobnici, po en primer se je zgodil v Sodražici, Gorenju in Cvišlerjih, konec marca se je lotil osla v Danah. Vmes je poškodoval še kompostnik v Lipovšici in ograjo v Žimaricah. Ta mesec je Bartol prejel le eno prijavo, in sicer je medved v Sodražici poškodoval gospodarski objekt.

"Opravili smo oceno škode, oškodovancem pa svetovali glede ustreznega dodatnega varovanja. V okviru rednega odstrela se je poskušalo odstreliti problematičnega medveda na območju Črnega Potoka, a tam ni bilo uspeha, na območju Sodražice pa smo bili uspešni," je dejal Bartol.

M. L.-S.
Miran Bartol pravi, da medvedovo zimsko spanje letos ni prav dolgo trajalo.

Najhuje v Sodražici

Povedal je še, da so v okviru zadnje odločbe na kočevsko-belokranjskem lovsko upravljavskem območju od 1. oktobra lani do danes odstrelili 34 medvedov, dovoljenih pa jih je 38. "Večji del medvedov je bil uplenjen na kočevsko-ribniškem območju, poskušalo se je odstreliti najbolj problematične v bližini naselij."

Med bolj problematična sodi območje Sodražice, kjer je lani jeseni medved napadel 11-letnega otroka. "Sklenjeni gozdovi Velike gore prehajajo tukaj v naseljeno območje z več kmetijskimi površinami in gostejšo poselitvijo. Posebno v pomladnem in jesenskem času prihaja tam zaradi večje ponudbe hrane (travinje, sadje …) do povečane številčnosti rjavega medveda," pojasni in na namig, da bi morda lahko bila rešitev selitev medvedov, doda: "V preteklosti se je poskušalo tudi s tem, a so se medvedi že po krajšem času vrnili. Tako nam ostane predvsem plašenje, varovanje premoženja z električnimi ograjami in zmanjševanje številčnosti z odstrelom bolj problematičnih živali."

Ustrelili mladiča 

Starešina lovske družine Sodražica Franc Lušin je povedal, da so enega že odstrelili, enega pa še lovijo. "Domnevamo, da sta pri nas dve medvedki, ena ima dva mladiča, druga pa tri. Ocenjujemo, da smo odstrelili mladiča tiste, ki je imela dva. Obstaja pa možnost, da je le ena medvedka in jo štejemo dvakrat," hudomušno pripomni in pojasni, da se medvedka po odstrelu mladiča navadno odmakne.

"Moram povedati, da sem 40 let preživel v gozdu, delal sem kot gozdar, v prostem času sem lovec, in nikoli nisem imel slabe izkušnje z medvedi, čeprav sem jih srečal vsaj 20-krat. Pomembno je, da takrat, ko prideš na njihovo območje, opozoriš nase, potem se bo umaknil. Agresivna je lahko le medvedka, ki brani mladiče. Medvedi nikoli niso bili bavbav, če bi bili, plišastih verjetno ne bi kupovali dojenčkom, mar ne?"