Kultura

Rade Šerbedžija pripravlja novo presenečenje

am
18. 12. 2014, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko so pred le nekaj meseci Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor band izdali kar tri nove albume, jih v decembru čaka velika Božična turneja, v sklopu katere jih bodo predstavili v Beogradu, Novem Sadu, Pulju (23. 12.) in ne nazadnje še v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Miro Majcen

Kultna ikona jugoslovanskega kulturnega prostora, ki ustvarja z največjimi režiserji, pripravlja novo presenečenje.

Slavni filmski in gledališki igralec, pesnik, glasbenik in profesor, ki je zagotovo ena najpomembnejših osebnosti »jugoslovanske« kinematografije in kulturnega prostora nekdanje skupne dežele nasploh, se kot glasbenik na novem albumu Vrijeme je, draga, vrijeme je, ki ga bo premierno predstavil v Cankarjevem domu, rahlo spogleduje z romantičnimi pesmimi.

Albumu se je, tako kot se bo tudi na odru, pridružil uigrani Zapadni kolodvor band, kot gostje pa se na novi zgoščenki pojavijo tudi Livio Morosin, Maja Posavec, Belma Alić in Iva Štefančić. Poleg albuma Vrijeme je, draga, vrijeme je sta se na prodajnih policah znašla album Zapadni kolodvor omenjenega benda ter dvojni live album Radeta Šerbedžije in Zapadni kolodvor banda z naslovom Live 2013. Karakterni vokal, izjemna interpretacija in boemska karizmatičnost, ki jo Rade prenaša v svoje pesmi, izvrsten bend, ki glasbeno dopolnjuje vokalne stilizacije velikega umetnika, ter glasbeni velikani, ki so se kot posebni gostje znašli na vseh treh albumih, zagotovo ne bodo nikogar pustili ravnodušnega.

Aktualni singel Zapadnega kolodvora je Gipsy song, ki je nastala v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim. Na albumu, ki vključuje kar 19 pesmi, med drugim najdemo imena, kot so Arsen Dedić, Vlatko Stefanovski, Severina, Rade Šerbedžija, Vlado Kreslin, Livio Morosin, Maja Posavec ...  V Cankarjevem domu bo 26. decembra poleg pesmi z novega albuma Radeta Šerbedžije mogoče slišati tudi nekaj etna, starogradskih pesmi, romskih balad, zimzelenih melodij ter že skorajda ponarodele šansone in seveda tudi nekaj poezije.

Velikega poeta in glasbenika bodo na odru spremljali Zapadni kolodvor (West rail station), bend, ki je sestavljen iz vrhunskih glasbenikov; to so Ranko Purić - Campi, Danilo Šerbeđija in Mario Igrec – kitara, Pere Ištvančić, Nenad Jura Vrandečić – kontrabas, Antun Stašić – violina, Marjan Krajna – harmonika in menedžer Amir Bahtijarević. Ob tem ne bo odveč, če zapišemo, da je Šerbedžija lani publiko šokiral z nenapovedanimi gosti, Severino, Vlatkom Stefanovskim, Vladom Kreslinom, Juretom Ivanušičem in drugimi. Letos je veliki interpret, ki smo ga lahko med drugim občudovali v številnih filmih, tudi v filmih Misija nemogoče 2 in Stigmata, spet skrivnosten glede gostov, razkriva le, da bo koncert spet drugačen kot pretekla leta.