Svet

Gibanje Pet zvezdic za izstop Italije iz evrskega območja

STA
18. 12. 2014, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustanovitelj italijanskega populističnega gibanja Pet zvezdic, komik Beppe Grillo je danes v Rimu predstavil svojo referendumsko kampanjo za izstop Italije iz evrskega območja. Ob tem je še dejal, da so ob koncu tedna zbrali že 50.000 podpisov podpore.

Wikipedia

V prihodnjih mesecih namerava gibanje Pet zvezdic zbrati milijon podpisov, ki so pogoj za zahtevo za razpis referenduma. Grillo je danes tudi izrazil upanje, da se bodo tudi druge stranke in skupine v državah Evropske unije zgledovale po njegovi referendumski kampanji. Napovedal je tudi, da bo svojo kampanjo predstavil tudi izven Italije.

"V EU je premalo demokracije, saj se evropski državljani ne moremo izreči o skupni valuti. V obeh državah - Švedski in Danski, kjer so pripravili referendum o evru, so se državljani izrekli proti skupni valuti. Zaradi tega so se v Bruslju odločili, da ne bodo več dovolili referendumov o tem vprašanju," je dejal poslanec gibanja Pet zvezdic Luigi Di Majo.

Gibanje Pet zvezdic, ki je v Evropskem parlamentu del skupine evroskeptikov Evropa svobode in demokracije (EFD) pod vodstvom britanskega populista Nigla Faraga, poleg izstopa iz evrskega območja zahteva tudi uvedbo evropskih obveznic ter uvedbo univerzalnega temeljnega dogodka v Italiji.