Slovenija

Spor med Ankaranom in Koprom vse globlji

Simon Rosc/sta
18. 12. 2014, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mestna občina Koper (MOK) je na ustavno sodišče naslovila zahtevo za oceno ustavnosti dela uredbe, ki določa delitev koncesijske dajatve.

Iz MOK so pojasnili, da se jim zdi delitev prihodka iz Luke po teritorialnem načelu nepravična, ankaranski župan Gregor Strmčnik pa je potezo Kopra ocenil kot zahrbtno. Na ustavnem sodišču so potrdili, da so minuli ponedeljek od koprske občine prejeli zahtevo za oceno ustavnosti dveh odstavkov 15. člena uredbe o upravljanju koprskega pristanišča ter predlog za začasno zadržanje določb odredbe do končne odločitve sodišča.

V Kopru nasprotujejo delu uredbe, ki določa, da se delež koncesijske dajatve razdeli med občine sorazmerno s površino kopenskega dela pristanišča, ki se razprostira na območju posamezne občine. MOK ustavnemu sodišču predlaga, naj z začasno odredbo določi, da se do dokončne odločitve sodišča koncesnina med občinama Koper in Ankaran deli po številu prebivalcev, kot to določa zakon o lokalni samoupravi. Sicer pa sodišču predlaga, naj uredbo spremeni tako, da bi se koncesijska dajatev delila na podlagi števila prebivalcev.

Na koprski občini so spomnili, da ves čas postopka v zvezi z ustanovitvijo občine Ankaran ugotavljajo, da novonastala občina posega v zgodovinska dejstva tega prostora in v interese prebivalcev MOK. Ne nazadnje tudi župan Boris Popovič vseskozi ponavlja, da je morebitna delitev prihodka iz Luke Koper po teritorialnem načelu nepravična, saj bi imela MOK v sedanjih okvirih in pri njenih 51.000 prebivalcih enako višino prihodka iz tega naslova kot občina Ankaran z zgolj 3000 prebivalci.

Kot je pojasnil ankaranski župan Gregor Strmčnik, v Ankaranu menijo, da bi bilo mogoče oblikovati sodobnejši ključ za delitev denarja, ki bi upošteval ne le površino ali število prebivalcev, pač pa predvsem vplivna območja delovanja pristanišča. Kot pojasnjuje, prebivalci v koprskem zaledju niso enako izpostavljeni luški dejavnosti kot prebivalci Žusterne, centra Kopra ali Ankarana. Prav zato jih je enostranska poteza MOK presenetila in prizadela. »To je zahrbtna poteza,« je še dodal Strmčnik.

Ustavno sodišče zadeve sicer še ni začelo obravnavati, bi pa moralo v razmeroma kratkem času odločiti o predlogu za začasno zadržanje.