Slovenija

Banka Celje in DUTB podpisali pogodbo o izvedbi prenosa terjatev

STA
18. 12. 2014, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Banka Celje in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta podpisali pogodbo, ki omogoča prenos dela terjatev in nekaterih lastniških deležev na DUTB. Tako imenovana slaba banka bo od Banke Celje prevzela 94 terjatev, šest kapitalskih deležev in eno obveznico, zanje pa bo odštela 127 milijonov evrov.

STA
Skupščini Abanke Vipa in Banke Celje, ki sta v 100-odstotni lasti države, sta danes potrdili pogodbo o pripojitvi Banke Celje k Abanki

DUTB bo prevzela terjatve v nominalni vrednosti 398,5 milijona evrov, zanje pa bo odštela 125,3 milijona evrov v obveznicah z državnim jamstvom, ki zapadejo decembra 2017. Za izdajo teh obveznic je od države dobila soglasje na današnji skupščini, izdala in izročila Banki Celje pa jih bo v petek.

Prevzela bo tudi šest kapitalskih deležev in eno obveznico, za katere bo prav tako v obveznicah odštela 1,67 milijona evrov. Sodeč po torkovem sporočilu Evropske komisije, ki je morala operaciji za pomoč Banki Celje prižgati zeleno luč, je bruto vrednost teh naložb 13 milijonov evrov.

Na DUTB poudarjajo, da bo pravni in knjigovodski prenos terjatev in deležev izveden še letos, dokumentacijo pa bosta DUTB in Banka Celje v celoti prenesli predvidoma do konca februarja. V DUTB sicer opozarjajo, da tako kot v primeru NLB, NKBM in Abanke tudi tokrat niso sodelovali niti pri pripravi seznama premoženja za prenos niti pri določanju cen zanj.

Seznama prenesenih terjatev in kapitalskih deležev bosta tako kot v primeru NLB, NKBM in Abanke tudi javno objavljena na spletni strani DUTB.

Gre za del izvedbenih ukrepov, potem ko je država v torek po prejemu soglasja iz Bruslja s 190 milijoni evrov dokapitalizirala Banko Celje in postala njen 100-odstotni lastnik. Banka Celje je tako po Novi Ljubljanski banki, Novi Kreditni banki Maribor, Abanki in obeh majhnih bankah v likvidaciji - Probanki in Factor banki - postala naslednja v nizu v celoti državnih bank.

Banka Slovenije je z odločbo o izrednih ukrepih obenem odločila, da prenehajo vse obveznosti banke iz podrejenih instrumentov. Skupno gre za vrednost glavnic v višini nekaj nad 92 milijonov evrov glavnic, k temu pa je treba prišteti pripadajoče obresti do 16. decembra.

Slovenija se je že ob izvedbi ukrepov za Abanko sicer zavezala, da bo po izvedbi ukrepov za Banko Celje združila celjsko banko in Abanko ter je komisiji tudi posredovala načrt prestrukturiranja združene banke.

Slovenija je tako 15. oktobra letos prijavila načrt prestrukturiranja za Banko Celje do konca leta 2015 in za združeno banko od leta 2016 do konca leta 2019. Načrt med drugim predvideva tudi prodajo državne naložbe v združeni Abanki in Banki Celje. Sklep o izstopu države iz lastništva bodoče združene banke je vlada že sprejela, potrditi pa ga mora še DZ.