Svet

Generalna skupščina ZN za obravnavo Severne Koreje pred ICC

STA
18. 12. 2014, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Generalna skupščina Združenih narodov je danes nezavezujočo resolucijo s pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj Severno Korejo preda v obravnavo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) zaradi katastrofalnega položaja človekovih pravic. Za resolucijo je glasovalo 116 držav, 52 se jih je vzdržalo, 20 pa jih je bilo proti.

Resolucijo, ki ima 62 držav sponzorjev, napisali pa so jo v EU in na Japonskem, je novembra potrdil odbor za človekove pravice v Generalni skupščini, in sicer s petimi glasovi manj kot jih je dobila sedaj.

V Varnostnem svetu ZN je resolucija sicer vnaprej obsojena na neuspeh, saj sta proti tako Kitajska kot Rusija, ki imata pravico veta. Nobena od omenjenih držav si že načeloma ne želi presedana z napotitvijo države članice ZN pred ICC, ker tudi sami nimata povsem čiste vesti glede človekovih pravic.

Obe državi bosta sicer precej osamljeni, saj je resolucijo podprlo najmanj deset od 15 članic VS ZN. Te države so Severno Korejo uvrstile na dnevni red zasedanja VS ZN v ponedeljek, čeprav takrat najverjetneje ne bodo govorili o resoluciji in ICC.

Predstavnik Severne Koreje je resolucijo označil za politični produkt, ki temelji na izmišljenem poročilu posebne preiskovalne komisije.