Kultura

Konec sveta? Tako bo ...

6. 8. 2012, 22.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški umetnik Clay Lipsky, ki deluje kot fotograf, oblikovalec in tudi režiser, je v nedavni zbirki tematskih fotografij predstavil konec sveta.

Lipsky je otroštvo preživel v nenehnem strahu. Spomni se, da so bili vsi mediji polni novic o katastrofalni jedrski vojni, ki lahko vsak trenutek izbruhne med ZDA in Sovjetsko zvezo. Med hladno vojno si je kot deček z izrazito domišljijo skušal predstavljati, kako bi to pravzaprav lahko bilo. In tudi sam je videl fotografije uničenja in smrti. Takrat so bili še kako živi spomini na ameriški napad na Nagasaki. 9. avgusta 1945 so namreč ZDA ne mesto odvrgle atomsko bombo, imenovano Debeluh (Fat Man). Moč eksplozije je bila okrog 20 kiloton in ob eksploziji je povzročila približno 40.000 smrtnih žrtev in 25.000 ranjenih. Kasneje je zaradi hudega sevanja umrlo še ogromno ljudi.

S to serijo fotografij, poimenovanih Atomic Overlook, je ameriški umetnik želel prikazati, da kar je na teh fotografijah žal ni tako daleč od realnosti. Kaj bi sodoben človek storil, če bi pred seboj kar naenkrat zagledal atomsko eksplozijo … Bi reagiral kot nekateri ob nesrečah? Bi vzel svoj telefon in vse skupaj fotografiral ter objavil na Facebooku? Mogoče ...