Svet

Sirski premier prestopil na stran opozicije

STA / R.S.
6. 8. 2012, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirski premier Rijad Hidžab je skupaj s še tremi ministri prestopil na stran opozicije, sta danes sporočila Sirski observatorij za človekove pravice in Sirska svobodna vojska.

Po poročanju državnih medijev je bil premier samo dva meseca po imenovanju na čelo vlade odstavljen. Sirska vlada odhoda premiera zaenkrat ni komentirala. Po poročanju državne televizije bo Hadžiba na čelu vlade začasno zamenjal njegov dosedanji namestnik in minister za lokalno samoupravo Omar Galavandži.

Direktor opozicijskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji Rami Abdel Rahman je po drugi strani za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je Hadžib - 46-letni nekdanji minister za kmetijstvo, ki je veljal za odločnega podpornika režima - prestopil na stran opozicije.

To je potrdil tudi tiskovni predstavnik Sirske svobodne vojske Ahmad Kasim. Kot je dodal, so skupaj s premierom na stran opozicije prestopili še trije ministri, vsi pa so se zatekli v Jordanijo. Za katere ministre točno gre, ni pojasnil.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je neimenovani predstavnik jordanske vlade medtem potrdil, da se je Hadžib skupaj s svojo družino zatekel v Jordanijo.

Če je premier res sam zapustil režim predsednika Bašarja al Asada, je to najvišji prestop od začetka protirežimske vstaje pred 17 meseci. Doslej so režim zapustili le visoki predstavniki vojske, prebegov iz vladnih vrst pa še ni bilo.


PREBERITE ŠE:

Sirska vojska bije ključno bitko