Zanimivosti

To je Mars!

7. 8. 2012, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vesoljsko vozilo Curiosity (Radovednost), ki je v ponedeljek pristalo na Marsu, je že prvi dan poslalo video posnetek o pristanku.

V 2,5 minute dolgem posnetku nizke resolucije je videti, kako odpade zaščitni toplotni ovoj in kako se ob pristanku dvigne prah, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Kasneje je rover poslal tudi nekaj fotografij.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa bodo kakovost slike na posnetku še izboljšali, da bo vidnih več podrobnosti, so sporočili iz Nasinega nadzornega centra v Pasadeni v Kaliforniji.

Na fotografijah je med drugim opaziti več kilometrov oddaljeno goro, domnevno visoko več kot 5000 metrov. Videti je tudi tla na Rdečem planetu. "Vidimo, da je zelo ravno, po tleh pa je veliko drobnih prodnikov," je dejala Nasina znanstvenica Joy Crisp. Dodala je, da na fotografijah za zdaj ni opaziti ovir, na katere bi lahko naletel Curiosity med vožnjo po Marsu.

Na vesoljskem vozilu naj bi danes začeli delovati dve anteni, ki naj bi olajšali komunikacijo z Zemljo. Prve raziskave naj bi doslej največji raziskovalni laboratorij na kolesih začel v dobrem tednu dni, medtem ko je prvo vrtanje, s katerim bo Curiosity pridobil vzorec tal z Marsa, pričakovati čez kak mesec.

Rover v velikosti manjšega avtomobila, ki tehta 2,4 tone, je opremljen z orodji za jemanje in analizo vzorcev, poganja pa ga električni generator na plutonij, ki mu zagotavlja življenjsko dobo 14 let.

Na dan naj bi prepotoval do 200 metrov po 154 kilometrov širokem Marsovem kraterju Gale. Nasa predvideva, da bo misija trajala eno marsovsko leto, kar je 22 Zemeljskih mesecev.