Bojan Kajfež

Štirinajst dni pred ubojem Petre oropal pekarno Domači kruhek

J.V.
11. 3. 2023, 07.35
Deli članek:

Na vesti pa naj bi 55-letnik imel še en rop trgovine in goljufijo z avti, ko naj bi za skupno 36.800 evrov naplahtal šest ljudi. Očitkov ne priznava.

Samo Strel
Kajfež med sojenjem za umor Krambergerjeve, ki se je izkazal za uboj.

55-letni Bojan Kajfež, ki na Dobu prestaja 14 let in pol dolgo zaporno kazen zaradi uboja svoje poslovne partnerice Petre Kramberger v lokalu Pržan 17. aprila 2017, se med drugim brani pred očitki, da je štirinajst dni prej oropal pekarno Domači Kruhek na Vodnikovi cesti.

Kot pričo so včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču s pomočjo sodnega tolmača za albanski jezik zasliševali direktorja pekarne Fetija F. Kot je pojasnil, se je rop zgodil 4. aprila 2017 okoli 21.30 ure, pol ure pred zaprtjem. S sinom Dardanom sta že pospravljala in čistila proizvodni del pekarne, v prodajnem delu pa sta bili bratova sestra Kada in njena hčerka Elida. Ko je vstopil (kot se spomni) deloma zakrinkani moški z rdečo kapo in brado ter večjo pištolo srebrne barve v rokah, star približno 45 let in manjši od 170 centimetrov. Kajfeža na sodišču Feti ni prepoznal.

Ukradenega denarja noče, važno da so živi in zdravi

"Šefe, pokliči policijo," je Fetiju zavpila Kada, v trenutku ko sta tudi s sinom na monitorju, ki spremlja dogajanje v pekarni, opazila oboroženega moškega. Odšel je v prodajni del in najprej pomislil, da gre za lažno pištolo, dokler nista odjeknila strela. Ropar sicer ni meril v ljudi, en strel je sprožil v zrak, drugi je prebil stojalo za kruh in vitrino ter končal nekje na prostem, da so ga policisti po besedah oškodovanca komaj našli. Po spominu Fetija si je storilec postregel z med 200 in 400 evri gotovine, premoženjsko pravnega zahtevka pa ne uveljavlja. "Najbolj važno je, da se meni in moji družini ni kaj zgodilo," je poudaril.

Mirko Vorkapič
Na kraju morije mame dveh otrok aprila 2017.

Izdala ga je pištola znamke Tanfoglio

Ko so kriminalisti preiskovali uboj Krambergerjeve v Pržanu, so jih iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) obvestili, da je bila pištola znamke Tanfoglio, s katero je bila ustreljena mamica dveh mladoletnih otrok, uporabljena pri takrat še neraziskanem ropu omenjene pekarne. Nadaljna preiskava pa jih je pripeljala še do neraziskanega ropa trgovine Mercator na Litostrojski cesti 6. februarja 2017: ko je prodajalka Kemija videla, da je orožje uperjeno proti njej, je iz blagajne vzela 200 evrov in jih izročila roparju. Na vesti pa naj bi 55-letnik imel tudi goljufijo z avti, ko naj bi za skupno 36.800 evrov naplahtal šest ljudi.

Posli s Fursom, audi, BMW in mercedes

V obtožnici beremo, kako je ljudem obljubljal, da jim od davkarije na dražbi za majhen denar lahko kupi avto višjega cenovnega razreda, audi, BMW in mercedes. Zatrjeval je, da mu Furs dolguje denar in mu ga bo vrnil prek teh avtomobilov. V dokaz, da gre za resen posel, jim je kazal očitno prirejene dokumente s Fursa, v katerih je pisalo, da bo posamezen avto prodan na javni dražbi oziroma v "postopku poravnave" s strani stečajnega upravitelja z določeno izklicno ceno. Nekateri oškodovanci naj bi mu plačali varščino za več avtov, od nekaterih je pobral denar tudi za "sodno takso", ki naj bi bila pogoj za dokončno izpeljavo posla. Informacija se je širila od ust do ust, tako da naj bi bilo ogoljufanih še precej več ljudi. A so se odločili, da Kajfeža ne prijavijo, ker so predvidevali, da bodo od njega težko kaj iztržili, ko se je znašel v zaporu zaradi uboja.

Facebook
Motiv za uboj Petre Kramberger je bil po presoji sodišča maščevanje.

Obtožen umora, kriv "samo" uboja

Kot rečeno, Kajfež že prestaja 14 let in pol zapora zaradi uboja Krambergerjeve na terasi lokala Pržan 17. aprila 2017. Motiv je bil po presoji sodišča maščevanje; Krambergerjevi je posodil najmanj 25 tisoč evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni, zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl. Tako se je sam znašel v težkem finančnem položaju, grozila mu je celo izvršba hiše, ki je bila potem tudi realizirana, tako da je možakar povsem brez premoženja. Tožilci so mu očitali umor in zanj zahtevali 24 let zapora, a je sodišče na koncu pravnomočno presodilo, da je šlo "le" za uboj, za katerega je predvidena milejša kazen. Kakor koli. Sojenje za ropa in goljufije se bo nadaljevalo 17. marca.