Sprejemljivo ali ne?

Vprašalniki za posvojitev živali: Gredo zavetišča predaleč?

P. K., M. T. V.
11. 3. 2023, 07.10
Deli članek:

Če želite posvojiti žival, morate pri nekaterih zavetiščih prej izpolniti dolg vprašalnik, iz katerega razberejo, ali ste dober kandidat za posvojitev in ali bo žival nastanjena v primernih pogojih. Nekateri se nad takšno strogostjo zavetišč zgražajo, drugi pa vprašalnike in preverbo posvojiteljev pozdravljajo.

Profimedia
Nekatera zavetišča od potencialnih posvojiteljev zahtevajo izpolnitev vprašalnika.

Opišite razmere, v katerih trenutno živite. Ali je prostor, kjer živite, lastniški ali v najemu? Kakšen je vaš odnos do uradne medicine? Ali je vaše zdravstveno stanje in stanje drugih družinskih članov primerno sobivanju z živaljo? Kaj menite o nenapovedanem obisku predstavnika zavetišča po posvojitvi psa? Ali po vašem mnenju dominanca obstaja in kakšno vlogo ima v pasjem svetu?

Twitter
Nekateri se z vprašalniki strinjajo.

To je le nekaj vprašanj, na katera mora odgovoriti nekdo, ki se zanima za posvojitev živali – nekatera zavetišča, na primer Ljubljana, Maribor, Horjul, Mačja hiša, Zavod Muri, namreč zahtevajo, da potencialni posvojitelj najprej izpolni tudi do štiri strani dolg vprašalnik, preden se sploh odločijo, ali se bodo z njim pogovarjali o posvojitvi ali ne. Nekateri se nad takšnim načinom preverjanja zgražajo. »Mi smo hoteli posvojiti mačka, pa nas je ravno ta vprašalnik od tega odvrnil,« piše nekdo na Twitterju. »Zame nesprejemljivo. Uporaba teh osebnih podatkov in zbiranje, tudi za naprej po posvojitvi, je nesorazmerna in odbijajoča, vsaj zame. To se da urediti z osebnim stikom,« meni drugi.

Twitter
Mnenje proti zahtevanemu vprašalniku za posvojitev živali.

Nekateri to podpirajo

Nekateri pa se s tem popolnoma strinjajo, med njimi je tudi Jadranka Juras: »Absolutno se mi zdi prav, da se potencialnim posvojiteljem postavi vprašanja, kajti nihče izmed nas, ki rešujemo živali, ne želi, da pristanejo v napačnih rokah. Pravzaprav menim, da bi moral biti tak vprašalnik pogoj ne samo za posvajanje živali iz zavetišč (vem, da tak vprašalnik žal ni standard v vseh zavetiščih), temveč univerzalen za vse, ki si žival želijo bodisi kupiti bodisi posvojiti, torej za vsakega potencialnega skrbnika. Namreč zavetišča niso polna zaradi odgovornih, temveč zaradi neodgovornih skrbnikov živali. Živali so čuteča bitja in nujno je, da se tudi na tem področju zadeve uredijo. Če mora imeti vsak izmed nas izpit, da lahko vozi avto, bi moralo biti tako tudi pri skrbništvu živali. Ne bi verjeli, s kakšnimi ljudmi in situacijami se soočamo društva za zaščito živali.«

Kaj pravijo zavetišča

Dejstvo je, da na podlagi vprašalnika odgovorna oseba v zavetišču presodi, ali ste primeren kandidat za posvojitev. V prvi vrsti je namreč v interesu zavetišč žival oddati v primerno, ljubeče okolje, ne le to, da jo oddajo. »V Zavetišču Ljubljana se trudimo živali oddajati v dobre domove, odgovornim lastnikom, in naš cilj je dolgoročno zadovoljno bivanje obeh, lastnika in živali. Posvojitev živali je odgovorno dejanje, in če se odločimo za lastništvo mačke ali psa, to lahko traja več kot desetletje. Vprašalnik služi preverjanju pogojev bivanja, v kakršnih naj bi žival živela, po drugi strani pa tudi pričakovanj in želja bodočega posvojitelja. Verjamemo, da je za odgovornega posvojitelja marsikatero vprašanje manj smiselno in se mu zdi nepotrebno, vendar lahko le na ta način v zavetišču svetujemo o primernosti izbire ljubljenčka,« so nam dejali v Zavetišču Ljubljana.

Podoben odgovor smo dobili v Zavetišču za živali Maribor: »Naši zaposleni si želijo dobro spoznati osebo, ki želi posvojiti psa ali mačko iz zavetišča, in se tako izogniti možnosti, da se žival po določenem času vrne v zavetišče, ker novi lastnik ni bil zmožen zaživeti skupaj z njo. Takšna vrnitev v zavetišče za žival pomeni dodaten stres. V ta namen je treba izpolniti vprašalnik, potencialni posvojitelj mora žival spoznati pred posvojitvijo, zaposleni v zavetišču pa se ob tem prepričati, da gre žival k odgovornim novim skrbnikom.«