Američani ne bodo veseli

Pod pokroviteljstvom Kitajske se zbližujeta smrtna sovražnika

G.G./STA
10. 3. 2023, 20.02
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 20.46
Deli članek:

Iran in Savdska Arabija sta se danes v Pekingu dogovorila, da bosta obnovila diplomatske vezi in ponovno odprla svoja veleposlaništva.

Profimedia
Iranski predsednik Ebrahim Raisi.

"Po pogovorih sta se Iran in Savdska Arabija dogovorila, da bosta v dveh mesecih obnovila diplomatske vezi ter ponovno odprla veleposlaništva," sta danes poročali uradni tiskovni agenciji obeh držav.

Državi sta se tudi zahvalili Kitajski za gostovanje in podporo pri pogajanjih. Prav tako so se zahvalili Iraku, ki je od aprila 2021 gostil več krogov pogovorov med Iranom in Savdsko Arabijo. V Bagdadu so medtem že pozdravili današnji dogovor.

Do zaostritve odnosov med državama je prišlo leta 2016, ko so iranski protestniki zaradi usmrtitve spoštovanega šiitskega duhovnika Nimra al-Nimra napadli savdska diplomatska predstavništva, Savdska Arabija pa se je na napade odzvala s prekinitvijo diplomatskih vezi z Iranom.

Sunitska Savdska Arabija in Iran, v katerem prevladujejo šiitski muslimani, sicer podpirata nasprotujoči si strani v več spopadih, med drugim tudi v Jemnu, kjer Teheran podpira uporniške Hutije, Rijad pa vojaško koalicijo, ki je na strani vlade.