Zbiratelj starin?

Pojasnjena najdba lobanje v novomeškem stanovanju

C.E.
9. 4. 2021, 13.14
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 14.32
Deli članek:

Policisti so sporočili ugotovitve o najdbi lobanje v stanovanju na Klemenčičevi ulici v Novem mestu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Med prenavljanjem stanovanja 27. februarja je lastnik porušil tudi peč. V njej pa je našel lobanjo, človeško lobanjo.

Inštitut za sodno medicino je opravil svojo nalogo. Izkazalo se je, da gre za lobanjo ženske, stare od 30 do 50 let. Pred tem je bila lobanja približno 80 let zakopana v zemlji. Ženska naj bi torej umrla v času nekje med obema svetovnima vojnama.

Predvidevajo, da je bila lobanja najdena med letoma 1991 in 1995, je danes sporočil France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto. Na lobanji ni znakov, ki bi nakazovali na nasilno smrt.

Stanovanje v bloku je zamenjalo več lastnikov, nikoli pa ni bilo kakšnih »težav«. Eden od stanovalcev je bil tudi zbiratelj starin, je pa zaradi zdravstvenih težav umrl leta 2017, ko je bil star 41 let. Starine je prinašal tudi domov, zanje pa izdelal skrivališče v peči, in sicer tako, da se je dalo pokrov kamina odstraniti in priti do prekata, kjer so lobanjo tudi našli. Pri ogledu so kriminalisti ugotovili, da je lobanja ležala v enem od prekatov kaminske peči in ne v kurišču, ob njej so med drugim ležali še polivinilkloridni kozarčki za shranjevanje zdravil, naboji različnih kalibrov, zavitek toaletnega papirja, več cigaretnih ogorkov in škatlice cigaret.

Kriminalisti sicer preiskavo nadaljujejo v smeri morebitne ugotovitve, komu je lobanja pripadala.