Korenčki so premalo za pobaline

Trio Desusovih prostih radikalov je ogorčen! Predsednici žugajo z Janševim najljubšim odvetnikom

G.G./STA
9. 4. 2021, 11.03
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 12.25
Deli članek:

Trenutno najmočnejši poslanci v državnem zboru, Desusovi Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak, so ogorčeni zaradi izjave začasne vodje vodje Desusa Brigite Čokl.

Bobo
Ko so bili še kvartet. Ko je šel Jurij Lep (drugi z desne) svojo pot, so ostali Jurša, Hršak in Simonovič.
Desus je koalicijo Janeza Janše zapustil decembra lani. Omenjeni trije poslanci pa so poleg dveh poslancev narodnih manjšin v trenutni razporeditvi glasov v parlamentu ključni tako za vladno koalicijo kot za opozicijo. Brez njih ni večine.

Zabolelo jih je, ker je izjavila, da bo "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da smo kot pobalini", je povedal Simonovič. Če Čoklova ne bo preklicala izjave, trije poslanci prek odvetnika Francija Matoza, ki je sicer najljubši odvetnik premierja Janeza Janše in stranke SDS, napovedujejo, da bodo primorani sprožiti sodne postopke.

Trojica užaljenih opozarja na izjave Čoklove, objavljene v člankih spletnega Dela in Večera 2. aprila. Za Delo je poslancem napovedala politiko palice in posvarila, da samovoljnih odmikov poslancev od stališč stranke ne bo več prenašala. V izjavi za Večer se je obregnila ob ravnanje poslancev na interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. "To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je bila kritična do poslancev. Pripisala jim tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah.

V pismu članom stranke konec marca pa je Čoklova med drugim zapisala, da ima dikcija poslancev, da so zmerna opozicija, zelo raztegljiv in nedefiniran pomen. Opozorila je, da so poslanci Desusa oziroma vsaj večina, glasovali drugače od predhodno usklajenih stališč.

Čoklova je začasno vodenje stranke prevzela konec marca, ko je s tega mesta odstopil Anton Balažek. Ta pa je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika 10. marca. Na volilnem kongresu se bodo sestali predvidoma 19. junija. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.