Pozor!

V Zagradu je že klal, na območju Petrovč ga je opazila sprehajalka

S.R.
9. 4. 2021, 12.59
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 13.36
Deli članek:

Celjski policisti svarijo, da so na območju Petrovč in Radeč občani opazili medveda. Najmanj dva naj bi hlačala tudi na Koroškem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tako so danes prejeli obvestilo, da je v nočnih urah v Zagradu na območju Radeč medved v kokošnjaku pokončal nekaj kokoši. Odnesel jih je s seboj. Gre sicer za pripadnika medvedje družine, ki jo na tem območju že nekaj dni spremljajo predstavniki Lovske družine Radeče. Skupaj s policisti občane in pohodnike že opozarjajo na njihovo prisotnost.

Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil, sporočajo iz PU Celje.

Je pa danes sprehajalka medveda opazila tudi na pešpoti ob Savinji na območju Petrovč, kjer so policisti skupaj s predstavnikom Zavoda za gozdove prav tako opozarjali na kosmatinca. Da so medveda opazili v "okolici viseče brvi čez Savinjo v Levcu," pa so prek Facebooka sporočili pri turistično informacijskem centru Turizem Žalec, kjer so dodali, da je "kosmatinec namenjen v smeri proti Žalcu."

Kot so pojasnili celjski policisti, težavo na sprehajalnih poteh predstavljajo psi, ki niso na povodcu in medveda napadejo, saj želijo zaščititi lastnika. "Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika," so še navedli celjski policisti. Tudi sprehajalce in pohodnike na tem območju tako opozarjajo, naj bodo previdni, čeprav je tam možnost srečanja z medvedi majhna. Predvsem naj imajo pse na povodcih, so dodali.

O najmanj dveh medvedih poročajo tudi Korošci, poroča STA. Tam se gibljeta od konca marca. Kot je namreč v začetku tedna poročal spletni portal koroskenovice.si, so v soboto lovci iz Slovenj Gradca potrdili, da sta na območju med Slovenj Gradcem in Uršljo goro trenutno kar dva kosmatinca, lovci pa ocenjujejo, da se tretji medved nahaja še na Peci.