Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom. 

Francoski urad za zdravje HAS je prejšnji mesec priporočil, da z AstraZeneco cepijo le starejše od 55 let, potem ko so se pojavila redka poročila o krvnih strdkih. Takrat so še svetovali, da se z AstraZeneco lahko cepi tudi mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva. Sedaj so stališče spremenili. AstraZenece tako ne bodo prejeli niti tisti mlajši od 55 let, ki so bili z njo že cepljeni enkrat. Za njih priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja.

Po oceni HAS to vpliva na okoli 533.000 ljudi. Francija je namreč v prednostno skupino za cepljenje dala zdravstvene delavce, med katerimi je veliko mladih.

To zadeva tudi 41-letnega francoskega ministra za zdravje Olivierja Verana, sicer nevrologa, ki je bil z AstraZeneco cepljen v začetku februarja. "Popolnoma sprejemljivo je, ko rečemo, da ne priporočamo cepiva AstreZenece za mlajše od 55 let, medtem ko skušamo izvedeti več," je povedal za radio RTL.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je ta teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj. Čeprav ministri za zdravje članic EU niso dosegli enotnega dogovora glede uporabe cepiva, je več držav omejilo uporabo cepiva na starejše osebe.