Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil zadnje podatke o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19. Spomnimo, s cepivom Pfizer/BioNTech smo v Sloveniji začeli cepiti konec decembra lani, v drugem tednu januarja se mu je nato pridružilo cepivo Moderne, še mesec dni pozneje pa še AstraZeneca.

Pfizer/BioNTech

Do 4. aprila, ko je bilo v Sloveniji s Pfizerjevim cepivom opravljenih najmanj 276.000 cepljenj, so na NIJZ v zvezi s tem cepivom prejeli 2331 prijav neželenih učinkov. Večinoma gre za neželene učinke, povezane s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja, a so našteli tudi 32 »neželenih dogodkov.« Tako je pri 12 starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji po cepljenju nastopila smrt.

V prvem primeru je na dan cepljenja prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja, ugotovili so srčni infarkt, naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je prišlo do nenadne smrti 12 dni po cepljenju pri osebi s hudim kroničnim obolenjem srca.

V tretjem primeru je bila oseba cepljena v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru je prišlo do smrti osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna, ostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju s Pfizerjevim cepivom, ko so osebe morali hospitalizirati zaradi kolapsa nekaj ur po cepljenju zaradi prebolevanja covida-19, prehodne možganske kapi, prsne bolečine, levkemije oziroma limfoma. Tudi v teh primerih je bila povezava s cepljenjem malo verjetna, je še razbrati iz poročila.

Poleg tega so prejeli še prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. To so bili alergična reakcija, anafilaksija, venska tromboza, pljučna embolija, možganska kap, akutni miokardni infarkt, spontan pnevmotoraks, poslabšanje srčnega popuščanja ob okužbi dihal, padec in zmedenost ob okužbi neznanega izvora, epileptični napad, povišana telesna temperatura in bolečine v prsih ter hud glavobol. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

AstraZeneca

Na NIJZ so prejeli tudi 1441 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece, s katerim je bilo izvedenih najmanj 90.000 cepljenj. Med prijavljenimi neželenimi dogodki je bilo resnih 16 oziroma 1,1 odstotka.

Pri dveh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Drugi primer je še v fazi preiskav. Obravnavana je bila tudi prijava resnega neželenega dogodka po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija zaradi bolečine v prsih in občutek težkega dihanja. Šlo je za osteomuskularno bolečino, povezava s cepljenjem pa je malo verjetna.

Prejeli se tudi prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, kot so alergična reakcija, miokardni infarkt, parestezije in izguba moči v okončinah, povišana telesna temperatura z alergično reakcijo, motnje srčnega ritma, nestabilna angina pektoris, venska tromboza in pljučna embolija. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Moderna

Po cepljenju s cepivom Moderne, s katerim so do zdaj opravili najmanj 38.000 cepljenj, so na NIJZ prejeli 44 prijav neželenih učinkov. Med njimi je bila ena prijava resnega neželenega učinka oziroma 2,3 odstotka glede na vse posredovane prijave.

Pri starejši osebi je namreč prišlo do smrti po cepljenju. »Kot kaže, je bila oseba cepljenja v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in zato zbolela za pljučnico,zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave,« še piše v nedavno objavljenem poročilu.