snežič vnaprej obveščen o preiskavah?

Preiskovalci NPU v hišnih preiskavah zasegli tudi 300 tisoč evrov

A.S.
4. 3. 2021, 17.27
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 20.34
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj v hišnih preiskavah na Štajerskem in Primorskem zasegli 300 tisoč evrov, veliko poslovne dokumentacije in elektronske naprave.

Arhiv Reporterja
Po navedbah portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci nekateri člani družine Vuk in podjetnik ter davčni svetovalec Rok Snežič.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za goljufijo pa do treh let.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj na Štajerskem in Primorskem opravili 28 hišnih preiskav. Nobena fizična oseba ni bila pridržana. Istočasno so potekale tudi hišne preiskave na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.  

Po navedbah spletnega portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci podjetnik ter davčni svetovalec Rok Snežič in nekateri člani družine Vuk, ki ji je Rok Snežič vrsto let davčno svetoval.

Protipravna premoženjska korist v višini približno sedem milijonov evrov

V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb, ki so slovenski in tuji državljani. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije.  "Sumimo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju Republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Odgovorne osebe so neupravičeno izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe," je včeraj povedala vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar.

Po informacijah portala Necenzurirano.si so tudi preiskovalci v BiH obiskali več oseb, s katerimi je sodeloval Snežič, vključno z razvpito Dijano Đuđić, pred parlamentarnimi volitvami 2018 posojilodajalko stranke SDS, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević. Vse tri so povezane s Snežičem.

Veliko poslovne dokumentacije, elektronske naprave in 300 tisoč evrov

Danes so z Generalne policijske uprave sporočili, da so v hišnih preiskavah zasegli veliko poslovne dokumentacije, kot tudi tudi elektronskih naprav, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo.

Zasegli so tudi okoli 300 tisoč evrov gotovine, ki bo predmet nadaljnjega operativnega preverjanja in zbiranja obvestil.

"Kriminalistična preiskava se nadaljuje s pregledom in analizo zaseženih predmetov in dokumentacije ter z izvedbo ostalih operativnih ukrepov ob stalni izmenjavi podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS," so ob tem sporočili iz Generalne policijske uprave.

Snežič vnaprej obveščen o hišnih preiskavah?

Mediji so včeraj poročali, da naj bi bil Snežič o hišnih preiskavah vnaprej obveščen. Spomnimo: Ko so ga obiskali kriminalisti, o njem na naslovih, ki jih uporablja, ni bilo ne duha ne sluha.

Po informacijah portala 24ur pa se Snežič in Lazarjeva poznata osebno, zato naj bi se morala vršilka dolžnosti direktorice NPU celo izločiti iz preiskave. Kljub temu je vedela, kdaj bo imel Snežič hišne preiskave, bila pa je očitno tudi seznanjena z vsebino preiskave, saj je včeraj dala izjavo za medije, povzema 24ur.

Policija sicer to, da naj bi bil Snežič o preiskavi obveščen pred dnevi, zanika.  Sporočili so, da je Lazarjeva pojasnila, da s Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja. "Z g. Rokom  Snežičem  sta  zgolj  znanca  iz  mladosti,  saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora," so zapisali. Po informacijah omenjenega profila pa ne gre le za znanca iz mladosti, Lazarjeva in Snežič naj bi se družila pred leti, ko je bila Lazarjeva zaposlena kot kriminalistka na NPU, Snežič pa jo je po delu večkrat čakal pred stavbo NPU.