TONINOVA ŠKARPA

Upravna enota Kamnik je Mateja Tonina postavila na laž

Luka Tetičkovič
4. 3. 2021, 18.00
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 19.24
Deli članek:

Minister za obrambo Matej Tonin je trdil, da so na gradbeno dovoljenje čakali dve leti, a so ga dobili odobrenega v poldrugem mesecu. Tonin nam včeraj na poizvedbe ni odgovoril.

Sašo Švigelj
Pomožni objekt, ki je bil najprej drvarnica, nato garaža, .

Primož Lavre
Toninovi na gradbeno dovoljenje niso čakali dve leti, saj ga je občina odobrila v dobrih dveh mesecih.

Prejšnji teden smo s partnerskim portalom Necenzurirano.si poročali o nepravilnostih pri gradbenih posegih na domači hiši Mateja Tonina, ministra za obrambo.

Tonin nam je takrat pojasnil, da gradijo bazen s teraso, z gradbiščne table pa je bilo razvidno, da bodo pri tem postavili še devet podpornih zidov. Na njej je prav tako pisalo, da gre za enostaven in nezahteven objekt, zato smo se že takrat spraševali, zakaj so Toninovi na gradbeno dovoljenje čakali dolgi dve leti, kar nam je Tonin dejal prek telefona.

Za tovrstno gradnjo namreč dovoljenje pridobite v roku nekaj mesecev. Svojo izjavo je Tonin utemeljeval s tem, da si je obnovo terase njegov oče Vojko želel za 60. rojstni dan. »To mu ni uspelo, saj je gradbeno dovoljenje pridobil šele 25. septembra 2020,« nam je pojasnil Tonin, ki je pri tem razkril še, da je oče svojo okroglo obletnico praznoval v začetku lanskega leta.

Iz odgovora Upravne enote Kamnik smo včeraj izvedeli, da so Toninovi prošnjo za gradbeno dovoljenje vložili šele 13. julija 2020, dovoljenje pa jim je upravna enota izdala 25. septembra 2020. Tonin nam včeraj ni odgovoril na naše poizvedbe, kako pojasnjuje neskladnost svojih izjav.

Je Tonin pravilno pomeril škarpo?

Že prejšnji teden smo se spraševali, zakaj je podporni zid Toninovih nenavadno visok, če res gre za nezahteven objekt. Po splošnih pravilih je lahko tako kategoriziran zid visok le dva metra, po občinskih pravilih v Kamniku sme biti le poldrugi meter, zid Toninovih pa je vsaj na pogled visok vsaj še enkrat toliko. Tonin nam ni sporočil, kakšna je točna višina zidu, zagotovil pa nam je, da bo po tem, ko bo vkopan, zagotovo skladen z gradbenim dovoljenjem.

Temu očitno ni tako, saj nam je UE Kamnik jasno odgovorila, da je bilo dovoljenje izdano za enostaven in manj zahteven objekt. Dodajajo, da je v takšnih gabaritih podporne zidove dovoljeno graditi do višine 1,5 metra, za kar pa je treba pridobiti tudi mnenje občinske strokovne službe, v kolikor je zid višji od 1,2 metra.

Pri tem poudarjamo, da ta pravila niso splošna, ampak veljajo za specifičen prostor, kot je to določeno v občinskem prostorskem načrtu Občine Kamnik. Slednji določa tudi, da je višinske razlike praviloma bolje premostiti s travnatimi brežinami, ko pa to ni mogoče, se lahko premostijo s podpornimi zidovi, ki naj bodo ozelenjeni.

Iz slednjega gre razbrati, da so Toninovi zaprosili za napačno gradbeno dovoljenje, saj bi za realizirano višino podpornega zidu potrebovali vsaj dovoljenje za manj zahteven objekt, na katerega pa dejansko čakate leto in več. Tonin nam včeraj ni odgovoril na poizvedbo, kako visok je njegov zid.

Vloga arhitekta Marklja ostaja neznanka

Sašo Švigelj
“Škarpa” Toninovih je nenavadno visoka za nezahteven objekt.

Kot smo izvedeli od Tonina, so za pripravo projektne dokumentacije in vloge za gradbeno dovoljenje marca 2019 najeli arhitekta Jerneja Marklja, ki je do marca 2020 nastopal tudi v vlogi podžupana Kamnika in je tudi sicer član stranke NSi. Včeraj še nismo izvedeli, kakšna je bila vloga Marklja pri projektu, ki bi po pravilih domnevno terjal zahtevnejše gradbeno dovoljenje od tega, ki je bilo dejansko vloženo.

Kdo je pristojen inšpicirati?

Na Inšpektorat RS za okolje in prostor smo se obrnili z vprašanjem, ali so zaradi navedenega sprožili kakšne postopke. Pojasnili so nam, da je za konkreten primer pristojna občinska inšpekcija. Kamniški župan Matej Slapar, ki je sicer Toninov svak, nam je prek telefona dejal, da je za nadzor gradbenih dovoljenj pristojen inšpektorat v Ljubljani in da občina s tem nima nič.

Župan: Podporni zid izmerite kar sami

»Kot ga jaz poznam, je stoprocentno delal vse po pravilih. Iščete zgodbo, kjer je ni,« je zadevo komentiral Slapar, ki je ob tem še kritiziral naše poročanje, saj da bo ljudi napeljevalo k temu, da se bodo lotevali črnih gradenj po ključu – če to počnejo oni, pa dajmo še mi. Tonina je vzel v bran tudi glede časovnice pridobivanja gradbenega dovoljenja – ko je dejal, da so ga pridobivali dve leti, je mislil na to, da je tako dolgo trajalo načrtovanje projekta, nam je pojasnil Slapar.

Sašo Švigelj
Pri Toninovih zidajo manjši bazen, na gradbeno dovoljenje zanj so čakali kar dve leti.

»Gre za neko škarpo,« je sam nadaljeval pogovor, »ki mora imeti temelje; ko bodo ti zasipani, bo gotovo vse v skladu z gradbenim dovoljenjem.« Na vprašanje, ali bodo na občini sprožili inšpekcijske postopke, saj da je podporni zid očitno višji od dovoljenega poldrugega metra, nam je predlagal, naj njegovo višino izmerimo kar sami.

Na UE Kamnik, ki jo kot načelnik vodi Mihael Novak, tudi sam član stranke NSi, so nam pojasnili, da niso seznanjeni s tem, ali je bil nad gradnjo izveden kakšen nadzor; dodali so, da za nadzor gradnje tudi niso stvarno pristojni.

LT
Odgovor Upravne enote Kamnik

LT
Odgovor Mateja Tonina