Trije tipi mejnih prehodov

Vlada zaradi južnoafriške in drugih različic uvedla strožji režim na meji

C.E.
4. 3. 2021, 14.07
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 14.43
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil nov mejni režim.

Jure Zauneker
Mejni prehod Pince spada v kategorijo A.

»Stvar se zaostruje,« je kar takoj zarezal v jedro Hojs. Vlado namreč skrbijo nove različice koronavirusa, ki bi se lahko širile hitreje, zlasti pa te zoprne različice, za katere se še ne ve natančno, ali jih cepiva učinkovito zatrejo. Ali kot je skrbi ubesedil minister Hojs: »Vlado posebej skrbijo tisti sevi, ki se vnašajo bodisi iz Južne Afrike, bodisi iz dežel, v katerih so nekateri sevi precej neraziskani in ne vemo, kako se bodo odražali na cepivo oziroma kako bodo cepiva uspešna zoper te seve.«

Zato se je vlada odločila za zaostritev vstopnih pogojev v Slovenijo. S ponedeljkom, ko odlok stopi v veljavo, bodo uvedene kontrolne točke treh tipov.

Pri vstopnih točkah tipa A bo možen prehod meje cel dan. Na meji z Italijo so to prehodi: Vrtojba, Fernetiči in Škofije. Z Avstrijo: Ljubelj, Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci. Z Madžarsko: Dolga vas in Pince.

Vstopne točka tipa B na meji bodo odprte le v določenih urah (policija bo na spletni strani objavljala, kdaj bodo odprti), namenjene pa so predvsem lokalnemu prebivalstvu. Na meji z Italijo so to: Krvavi potok, Robič, Nova Gorica (Erjavčeva in Meblo), Predel in Reteče. Na meji z Avstrijo: Holmec, Vič, Šentilj (po stari cesti), Trate, Jurij in Kuzma. Na meji z Madžarsko: Hodoš in Čepinci.

Odprte bodo tudi ostale kontrolne točke, ki bodo kontrolirane naključno. Prehajanje teh mejnih prehodov je glede na posodobljen odlok dovoljeno le tistim, ki živijo v obmejnih občinah.

Testiranje šele peti dan karantene

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo. V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na sars-cov-2, niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus možno prekiniti šele peti dan. Do sedaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Večja novost je tudi obvezno testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa, ki bo stopil v veljavo 15. marca, morajo namreč predložiti negativni test na sars-cov-2, ki ni starejši od sedem dni.

To bo po novem veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, dvolastnike ter tiste, ki so vključeni v izobraževanje. Izjema velja za otroke do 13 leta, morajo pa negativni test na primer predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo. Da bi olajšali dostop do brezplačnega hitrega testiranja, nameravajo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirati dodatne točke, predvsem na meji z Italijo.