"Speča" nevarnost

V plitvem grobu ne počivajo v miru, na milijone jih bodo izkopali

S.R.
21. 12. 2020, 09.05
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 09.06
Deli članek:

Na Danskem so se odločili, da bodo na milijone nork zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo za okolje, znova izkopali.

Reuters
Vzrejajo jih zaradi dragocenega krzna.

Spomnimo, na Danskem so se prejšnji mesec zaradi novega seva virusa sars-cov-2, ki se je razširil med populacijo nork oziroma evropskih minkov, občasno pa je preskočil tudi na človeka, odločili za množičen zakol teh živalc, ki jih sicer vzrejajo zaradi dragocenega krzna. V prerani grob so poslali več kot 15 milijonov nork, ki pa prebivalcem v Hamletovi deželi tudi pod rušo ne dajo miru.

Reuters
Pobili so jih več kot 15 milijonov.

Kot smo že poročali, so v delih Danske norke zaradi plinov, ki so nastajali ob razkroju, nedavno »vstajale od mrtvih.« Gre za množična grobišča na območju vojaškega oporišča na zahodu države. Oblasti so se zdaj odločile, da bodo kar štiri milijone trupelc znova izkopali in jih raje upepelili. Razlog? Mrtve norke predstavljajo preveliko nevarnost onesnaženja. Čeprav so oblasti ves čas zatrjevale, da živalce v plitvih grobovih ne predstavljajo nevarnosti za nadaljnje širjenje virusa, pa so domačini svarili, da predstavljajo nevarnost za onesnaženje njihove pitne vode. Hkrati se eno od grobišč nahaja v bližini priljubljenega jezera, v katerem se radi namakajo. Ministrstvo za kmetijstvo jih je zdaj uslišalo, a bodo morali počakati na maj. 

Kot so pojasnili, bodo norke izkopavali maja, ko ne bo več nevarnosti prenosa virusa, ki je morda še prisoten v truplih. Iz grobov jih bodo nato odpeljali v bližnje sežigalnice odpadkov, kjer bodo le dočakale svoj konec.