Kultura

Podeljene 50. Severjeve nagrade

M. V.
21. 12. 2020, 09.11
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 09.22
Deli članek:

Letošnji nagrajenci so igralca Jette Ostan Vejrup in Vladimir Vlaškalič, ljubiteljski gledališčnik Bojan Vister ter študenta Gaja Filač in Klemen Kovačič.

Aljoša Rebolj/MGL
Jette Ostan Vejrup

Sklad Staneta Severja je podelil 50. Severjeve nagrade za leto 2020 za stvaritve v slovenskih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih ter študentoma dramske igre. Gre za edino nagrado na področju gledališča, ki enakovredno nagrajuje poklicne in ljubiteljske igralce ter študente dramske igre. Prejemnike nagrad je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramski igralki Silva Čušin in Nataša Barbara Gračner ter dramaturginje in teatrologinje Tea Rogelj, Diana Koloini in Zala Dobovšek.

Med poklicnimi gledališčniki sta žirijo najbolj prepričala Jette Ostan Vejrup, članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, ki svojim »vlogam vnaša polnokrvnost in mesenost, izhajajoči iz trdnega igralskega razmisleka in samospraševanja, kot da gre za nenehen vitalni boj med navdihom in dvomom, poznanim in tveganim, domačim in tujim,« ter Vladimir Vlaškalić, član igralskega ansambla Drama SNG Maribor, ki gledalca »pretrese z neverjetno neobrzdano energijo, silovit pa je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje,« je med drugim strokovna žirija zapisala v utemeljitvi nagrade.

arhiv uredništva
Vladimir Vlaškalić

Nagrado za najboljše stvaritve na ljubiteljskih odrih je žirija prisodila Bojanu Vistru, članu ansambla Šentjakobskega gledališča Ljubljana, za izjemni vlogi, odigrani v uprizoritvah 12 jeznih mož in Resno moteni.

Med študenti dramske igre sta žirijo najbolj navdušila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Slednji je prepričal v naslovni vlogi produkcije H genotipu Hamleta, za katero je žirija zapisala, da je z »vročično prisotnostjo na odru, prebujenostjo govornega aparata, odzivnostjo duha in telesa, ki je delovalo kot napeta tetiva, sprožil delovanje stroja, ki v svojem pogonu od sebe in drugih neizprosno zahteva odločitev.« Gaja Filač pa je z vlogo Punce v igri Roberto Zucco »ustvarila pretresljiv lik mladega dekleta, ki »apokaliptičnim okoliščinam navkljub (odsoten oče, alkoholizirana mama, skrajno posesivna sestra, patološko incestuozen brat, misteriozen, privlačen, a hkrati neznosen, nepredvidljiv in tudi nasilni Zucco, brutalna Zvodnik in Inšpektor idr.), zmore presunljivo moč, da temu svetu zoperstavlja svetlobo ljubezni,« je žirija utemeljila nagrado.