Bolj nalezljiv

Novi sev koronavirusa že pri sosedih, države sprejemajo dodatne ukrepe

G.G.
21. 12. 2020, 07.51
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 10.56
Deli članek:

Države ukinjajo lete iz in v Veliko Britanijo, Evropska unija pa bo razpravljala o skupnem odzivu na domnevno bolj nalezljiv sev vseprisotnega koronavirusa.

Reuters
Tudi železniška povezava med Parizom in Londonom je začasno ustavljena.

Za začasno prepoved letov ali drugih prometnih povezav z Veliko Britanijo so se odločili v Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Belgiji, na Irskem, pa tudi v Avstriji in na Hrvaškem ter v Italiji, kjer so že odkrili mutirani sev koronavirusa. Okužena oseba se je skupaj s partnerjem pred nekaj dnevi z letalom vrnila iz Velike Britanije. Prispela sta na letališče v Rim, zdaj pa sta oba v karanteni, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Slovenija trenutno nima neposrednih letalskih povezav z Otokom. Tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno.

Nova različica virusa SARS-CoV-2 bi lahko bila do 70 odstotkov bolj nalezljiva, a za to še ni trdnih dokazov, le hitro širjenje tega seva virusa po delih Londona, za kar bi lahko bili tudi drugi razlogi. Zaenkrat tudi ni dokazov, da bi bil ta sev bolj nevaren in tudi ni bojazni, da cepiva zoper njega ne bi bila učinkovita. Že samo dejstvo, da bi lahko bil bolj nalezljiv, pa lahko v težko situacijo spravi bolnišnice v Evropi.