Meritve

Sta se ujela v puhteče strupe iz mlake?

G.G.
21. 12. 2020, 08.51
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 09.33
Deli članek:

V soboto sta Ewald in njegova žena na obrobju Pforzheima v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg nabirala les za kurjavo, med potikanjem po gozdu pa sta prišla v bližino mlake.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Okoli 14.30 je mimo mlake stopal nek drug pohodnik. Ko je videl negibni človeški telesi, je stopil bližje, nato pa brž poklical policijo. Ob robu mlake sta namreč ležala 55-letni Ewald in njegova tri leta mlajša žena. Nihče od njiju ni kazal znakov življenja. Reševalci so poskušali z oživljanjem, hitro pa so ju odpeljali v bolnišnico. Ewald je čez nekaj ur umrl, njegova žena je še v kritičnem stanju.

Kaj se je zgodilo? Na njunih telesih ni bilo znakov nasilja. Policisti so zavarovali območje mlake, poroča Bild, in javnost seznanili z delovno hipotezo. Iz mlakuže, velike kot odbojkarsko igrišče, bi lahko puhteli strupeni hlapi, takšni brez vonja, kalužni ogljikov monoksid bi lahko bil morilec!

Gasilci, v opremi, kot da bi šlo za koronavirus, so opravili meritve, ki v poznih popoldanskih urah nisi pokazale na previsoke količine ogljikovega monoksida, vseh testiranj pa še niso opravili.

Župan bližnjega Ölbronnu Norbert Holme je razložil, da je bajer življenjski prostor žab in drugih dvoživk, jeseni pa vanj pade veliko listja in vej, ki potem razpadajo v mlaki. Toda doslej nikoli niso imeli težav s kakovostjo zraka v okolici. Biolog Mark Benecke je za Bild razložil, da ni povsem nemogoče, da bi se ob mlaki za kratek čas ustvaril nekakšen strupen oblak, da bi bilo to dovolj za zastrupitev in smrt, pa je komaj verjetno.