Iz Lampeduse v Francijo

21-letni Tunizijec, ki je moril v Nici, v Francijo prispel v začetku meseca

S.R.
29. 10. 2020, 21.17
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 21.17
Deli članek:

Znanih je več informacij o morilcu, ki je danes v cerkvi v Nici vzel tri življenja.

Reuters
V današnjem napadu v Nici so umrle tri osebe.

Danes ob približno 9. uri zjutraj je v cerkev v Nici vstopil z nožem oborožen moški, tamkajšnjemu cerkovniku prerezal vrat, obglavil starejšo žensko in še eno huje ranil. Prvi dve žrtvi sta umrli na kraju dogodka, medtem ko je tretji uspelo ubežati v sosednjo kavarno, kjer je nato umrla. Policisti so napadalca ustrelili in aretirali. Pristal je v bolnišnici, a preživel. 

Tiskovna agencija Reuters je pozneje poročala, da je zločin zagrešil 21-letni Tunizijec, ki je v Francijo nedavno vstopil iz Italije. Zdaj je znano tudi njegovo ime. 

Gre za 21-letnega migranta Brahima Aouissaouija, ki je konec septembra pristal na italijanskem otoku Lampedusa. Tam so ga pristojni poslali v karanteno, nato pa ga izpustili in mu zaukazali, da mora Italijo zapustiti, poroča tiskovna agencija AFP. Na začetku oktobra naj bi se nato znašel v Franciji. Ob aretaciji po navedbah francoske policije pri sebi ni imel osebnih dokumentov, a je imel dokument italijanskega Rdečega križa, na katerem je bilo zapisano njegovo ime. Da je 20. septembra prispel na Lampeduso, je pozneje potrdilo tudi italijansko tožilstvo. Po njihovih navedbah je v karanteni preživel 14 dni, nato pa so ga 9. oktobra premestili v mesto Bari. 

Dovolili so mu, da se "vrne" sam

Kot poroča britanski Guardian, so postopki repatriacije v Italiji zaradi velikega števila migrantov dolgotrajni, zaradi česar naj bi Tunizijcem pogosto omočili prost izhod, pri čemer se od njih zahteva, da Italijo zapustijo v sedmih dneh. Številni se nato odločijo za nezakonito prečkanje italijansko-francoske meje. Eden takšnih naj bi bil tudi Aouissaoui, ki naj bi na Lampeduso pripotoval z manjšim plovilom. 

Kot še poročajo pri britanskem časniku, je Agencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj (Europol) na začetku leta izdala poročilo, v katerem so navedli, da ni nobenih znakov, da bi teroristične organizacije »nedovoljene migracije« sistematično izrabljale za pot v Evropo. Nasprotno so trdili v Odboru strokovnjakov ZN, kjer so spomnili primer iz Cipra, kjer so maja letos aretirali devet Sircev, Egipčana in Turkmenistanca, vsi pa naj bi bili pripadniki skupin, povezanih bodisi z islamsko državo bodisi Al Kaido.