Zgodba sicer sega v leto 2011, ko so v Društvu Ključ, centru za boj proti trgovini z ljudmi, javnost opozorili, da se v okolici treh ljubljanskih srednjih šol – Gimnazije Poljane, Waldorfske gimnazije ter srednje šole za oblikovanje in fotografijo – zadržuje moški, ki zapeljuje mladoletna dekleta. V društvu so takrat navedli, da naj bi se Hudales izdajal za psihologa in poskušal zapeljati najmanj 25 deklet, starih od 15 do 18 let. Žrtve je vabil na izlete, zabave, ponujal jim je telesne užitke v troje … Eno 17-letnico, ki naj bi mu jo uspelo zapeljati, naj bi po takratnih trditvah društva celo odpeljal na Nizozemsko in predstavil svojim »prijateljem«. To naj bi v svetu trgovine z ljudmi pomenilo, da si potencialni kupci ogledujejo blago, so takrat pojasnjevali v društvu, vendar policijska preiskava ni potrdila sumov, da bi se Nizozemec ukvarjal tudi s trgovino z ljudmi.

Pedofilija3
Profimedia
Obtoženi Hudales je po izbruhu afere leta 2011 za več let izginil v domovino, slovenski tožilci so razmišljali celo, da bi postopek odstopili nizozemskim kolegom, a sta temu nasprotovali oškodovanki.

Je sploh priseben?

Tožilstvo je nato leta 2015 proti Nizozemcu vložilo obtožnico, v kateri mu očita, da je dve mladoletni dekleti, s katerima je spolno občeval, pri dejanju posnel oziroma fotografiral. Zaradi tega mu po 176. členu kazenskega zakonika, ki govori o prikazovanju, izdelavi, posesti in posredovanju pornografskega gradiva, grozi od šest mesecev do pet let zapora. Ena od oškodovank je v spis prek svojega pooblaščenca, odvetnika Andreja Crčka, že decembra 2017 vložila tudi premoženjskopravni zahtevek, s katerim od obtoženca zahteva 38 tisoč evrov. Obtoženi Hudales je namreč po izbruhu afere leta 2011 za več let izginil v domovino, slovenski tožilci so razmišljali celo, da bi postopek odstopili nizozemskim kolegom, a sta temu nasprotovali oškodovanki. Tudi v pripor ga slovenskim tožilcem ni uspelo spraviti zaradi begosumnosti. Trenutno sodišče išče možnost, da bi izvedenec na Nizozemskem ocenil, ali je sploh zmožen sodelovati na glavni obravnavi.