Obglavil žensko in zabodel več ljudi

Krvav napad v cerkvi izvedel 21-letni Tunizijec

G.G.
29. 10. 2020, 12.18
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 19.31
Deli članek:

Po napadu z nožem in streljanju policije okoli 9. ure je v središču Nice zavladala panika. Policisti so terorista hitro obvladali.

Reuters
Pred cerkvijo v središču Nice.

V cerkvi Notre-Dame v centru Nice je nek moški z nožem napadel več ljudi. Spletna stran časnika Nice Matin poroča, da je starejšo vernico "praktično obglavil", moškemu pa z nožem prerezal vrat, nato pa zabodel še več ljudi. Umrli so trije, moška in ženska, več je poškodovanih.

Policisti so bili hitro na kraju zločina. Napadalca so ustrelili, obvladali in poškodovanega odpeljali v bolnišnico. Po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na vir iz policije, je napad izvedel 21-letni državljan Tunizije, ki je v Francijo nedavno prispel iz Italije.

Ob podobnih "kaznivih dejanjih" je prva domneva, da gre za teroristični napad, kar je policija že potrdila. Župan Nice Christian Estrosi je sporočil, da se je "zgodil teroristični napad pred katedralo." Novinarjem je nato na kraju dogodka povedal, da je napadalec "stalno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik)." Župan Nice je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Vsaj ena žrtev v Nici je bila napadena "z isto metodo".

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t.i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250 ljudi, je zapisala Slovenska tiskovna agencija. Ta je poročala tudi o današnjem incidentu v Lyonu, kjer je policija, tik preden je vstopil na tramvaj, aretirala z nožem oboroženega moškega. V incidentu sicer ni bil nihče poškodovan, zaenkrat pa še ni znano, ali je ta povezan z napadom v Nici. Moški je bil sicer oblečen v tradicionalna afganistanska oblačila in naj bi bil znan francoskim obveščevalnim službam, oborožen pa je bil s 30-centimetrskim nožem. Po navedbah župana Lyona Pierra Olivera je kazalo, da ga je pripravljen uporabiti.

Reuters
Policisti so hitro "nevtralizirali" napadalca.