trgovina z ljudmi

Mladoletni Hrvat čez mejo prevažal migrante, bežal pred policijo

R.T.
23. 9. 2020, 10.11
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 10.12
Deli članek:

V petek so se štajerski policisti podili za dvema Hrvatoma, ki sta preko meje prevažala migrante.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dva hrvaška državljana, stara 17 in 27 let, sta v petek po lokalni cesti na območju Gorišnice, ki vodi čez državno mejo, nedovoljeno spravila skupno šestih tujcev. Nihče od njih, vključno z voznikoma, ni imel dovoljenja za prestop meje na mestu, kjer ni bilo mejnega prehoda.

Ko so policisti opazili sumljivo dogajanje, so voznika skušali ustaviti, vendar sta oba začela voziti stran. Med begom sta kršila več predpisov, vozila sta po nasprotnem pasu, spreminjala smer vožnje, se nepravilno razvrščala in tako ogrožala sebe, potnike in ostale udeležence v prometu. Na koncu sta zapeljala v slepo ulico, tam vozili ustavila in se peš pognala v beg.

Policisti so ju uspeli dohiteti in ju prijeti skupaj s šestimi drugimi tujci.

Tihotapca sta vozila najeti osebni vozili Renault Twingo, nobeden izmed njiju pa ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Kriminalisti so kasneje ugotovili, da sta bila Hrvata del kriminalne združbe, ki preko hrvaške meje proti plačilu tihotapi ljudi. Sodnica je starejšemu osumljencu odredila pripor, mlajši pa je bil poslan v center za socialno delo Podravje.

Policisti so zoper oba podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu, kamor so ju v soboto tudi privedli. Sodišče ju je spoznalo za odgovorna vseh očitanih prekrškov. Grozi jima zaporna kazen do 15 let.