Svet

Na Dunaju koronatesti z grgranjem kar v šolah

R.T.
23. 9. 2020, 09.07
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 09.09
Deli članek:

Pouk mora potekati čim bolj neovirano. Zato bodo na Dunaju prihodnji teden pričeli otroke in učitelje s sumom na okužbo testirati kar v šolah.

Profimedia
Tako so se na Dunaju testirali po prihodu iz Hrvaške.

»Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter najpozneje v 24 urah sporočila rezultat sporočajo dunajske mestne oblasti. Učenci ali učitelji s sumom na okužbo bodo na prostem ali v večjem zračnem šolskem prostoru opravili enostaven test z grgranjem, ki traja eno minuto. Odvzeti vzorec bodo dostavili v laboratorij, rezultati pa bodo znani najkasneje v 24 urah. Če bo vzorec odvzet do 11. ure, bodo izvidi znani še isti dan. Na ta način bodo lahko opravili do 300 testov dnevno.

Test z grgranjem so najprej preizkusili pri brezplačnem testiranju povratnikov s Hrvaške avgusta. Ker se je izkazal za učinkovitega, zanesljivega in hitrega, ga bodo odslej uporabljali tudi za odkrivanje okužb s koronavirusom na šolah.

»Ko bodo zdravstvene službe dale zeleno luč za odvzem vzorcev, ne bo več potrebno medicinsko osebje, ampak bodo to lahko izvajale šole same,« še dodajajo.