rdeče številke

Kakšna je koronaposezona na Hrvaškem? Hotelirji beležijo največ izgube, cene namestitev so padle

A.S.
23. 9. 2020, 09.01
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 09.01
Deli članek:

Kot je bilo pričakovati, jim gre precej slabše kot lani.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem je trenutno 115 tisoč turistov, kar predstavlja 40 odstotkov lanskega turističnega prometa v posezoni. Ob domačih gostih prevladujejo predvsem nemški turisti, sledijo turisti iz Poljske, Slovenije, Češke in Avstrije.

Po poročanju hrvaškega portala Index je slaba posezona prizadela predvsem hotelirje, tudi lastniki apartmajev se spomnijo boljših dni. Velik manjko beležijo tudi v navtičnem turizmu, posledice čutijo gostinci: navtični gosti so namreč globokih žepov, na dan potrošijo tudi do 180 evrov za prehrano.

Koronavirus pa je znižal tudi cene. "Nastanitev lahko najdete tudi za 30 ali 40 evrov na noč, kar je bilo lani nemogoče", je dejala Martina Nimac Kalcina, predsednica Združenja družinskih namestitev pri hrvaški gospodarski zbornici.

Letos so bili tarča dopustnikov predvsem kampi. Tudi v posezoni, natančneje v prvi polovici septembra, so v kampih zabeležili 570 tisoč nočitev, največ na Kvarnerju in v Istri, kjer še vedno upajo, da se sezona še ni končala.

Najbolj priljubljene hrvaške destinacije med turisti so trenutno Zagreb, Rovinj, Dubrovnik, Split te Poreč. Destinacije, ki beležijo največ nočitev pa so Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica.