Racije v klavnicah in z njimi povezanih podjetjih

Uvažajo jih s ponarejenimi dokumenti, nato morajo v slabih pogojih delati nadure, za katere niso plačani

S.R.
23. 9. 2020, 09.19
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 11.54
Deli članek:

Več kot 800 policistov je že navsezgodaj začelo hišne preiskave v podjetjih, povezanih z nemško mesno industrijo.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Epidemija novega koronavirusa je imela vsaj en pozitiven učinek, saj je razgalila dogajanje v nemški mesni industriji, pri čemer izstopajo zlasti klavnice, kjer zaposleni delajo v slabih delovnih pogojih, inšpekcijske službe pa so razkrile še kopico drugih nepravilnosti. Nemška policija je zdaj pod drobnogled vzela podizvajalce, ki jih sumijo nezakonitega zaposlovanja delavcev migrantov, med katerimi prednjačijo tisti z vzhoda Evrope. 

Vrsta izbruhov novega koronavirusa v nemških klavnicah in skladiščih, povezanih z mesnopredelovalno industrijo, je namreč razkrila, da delavci v teh podjetjih živijo v prenatrpanih in za bivanje povsem neustreznih prostorih. Najbolj razvpit je primer klavnice Tönnies v Güterslohu v deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer se je pojavilo žarišče z več tisoč okuženimi, posledično pa so uvedli omejitev gibanja za celotno območje. Eden od romunskih delavcev v klavnici je za nemško javno radiotelevizijo Deutsche Welle takrat pojasnil, da delavce v glavnem uvažajo prek podizvajalcev, v klavnici pa nato delajo nadure, za katere niso plačani, garati pa morajo tudi v primeru bolezni.

Obsežna preiskava

Na vrata več kot 40 podjetij v petih nemških zveznih deželah je danes navsezgodaj potrkalo 800 policistov, poroča Deutsche Welle. Sumijo jih namreč, da so iz vzhodne Evrope uvažali delavce s ponarejenimi dokumenti. Po navedbah policije so v zadnjem času na mejah zabeležili povečanje števila ljudi, ki želijo v državo vstopiti s ponarejenimi dokumenti. Pod drobnogledom so predvsem podjetja v deželi Saška-Anhalt, preiskave, ki jih usmerja posebna komisija, ustanovljena aprila letos, pa potekajo tudi v Spodnji Saški, Berlinu, Saški in Severnem Porenju-Vestfaliji. 

Po informacijah nemškega časnika Bild naj bi bile tudi preiskave v deželi Saška-Anhal povezane z velikanom mestnopredelovalne industrije Tönnies. Sicer naj bi se enake prakse neodvisno druga od druge posluževali dve večji podjetji, v Nemčijo pa naj bi uvažali zlasti romunske delavce. Pomagali naj bi jim z nemško birokracijo, jim uredili namestitev in prevoz, vse te storitve pa jim seveda odšteli od poznejše plače. Delavcem zdaj grozi izgon iz države. Bild še poroča, da naj bi v okviru preiskav zasegli lastnino v vrednosti 1,5 milijona evrov.

Nemški zvezni parlament je sicer 10. septembra obravnaval predlog tako imenovanega Zakona o nadzoru varnosti in zdravja pri delu, ki določa, da glavnih dejavnosti v mesni industriji, kot so klanje, razsekavanje, rezanje in predelava, ne smejo več izvajati zunanji izvajalci oziroma pogodbeni delavci. Pogodbeno in začasno agencijsko delo naj bi v mesni industriji leta 2021 v celoti prepovedali.