V grobu s še tremi trupli

Več kot mesec dni po ugrabitvi so njeno truplo našli v plitvem grobu

S.R.
3. 6. 2020, 20.56
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 20.56
Deli članek:

Eno osebo so že pridržali, oblasti pa obljubljajo, da bodo odgovorne odkrili.

Facebook
Anel Bueno

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je danes sporočil žalostno vest o najdbi trupla Anel Bueno, 38-letne kongresnice iz zvezne države Colima. Po več kot mesecu dni, odkar so Buenovo ugrabili oboroženi moški, so njeno truplo skupaj s trupli treh moških našli v plitvem, a dobro skritem grobu. Lopez Obrador je ob tej priložnosti izrekel tudi sožalje njeni družini. 

Buenovo so ugrabili 29. aprila v mestu Ixtlahuacan, in sicer med turnejo, v okviru katere je ozaveščala o zdravstvenih ukrepih, nujnih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Predsednik Lopez Obrador je razkril še, da so enega osumljenca že pridržali. Njeno truplo so sicer našli že v ponedeljek, a je obdukcija šele včeraj potrdila identiteto, poroča The New York Times. 

Vse več nasilja

Guverner zvezne države Colima Jose Ignacio Peralta je javnosti danes obljubil, da bodo odgovorne odkrili. Peralta je med prebivalstvo tako že drugič v dveh dneh prenesel tragične vesti o smrti državnih uslužbencev, potem ko je včeraj razkril, da gre v primeru sedmih trupel, ki so jih našli v vozilu v pristaniškem mestu Manzanillo, za trupla pogrešanih policistov iz sosednje zvezne države Jalisco. Okoliščine smrti Buenove še niso znane.

V Colimi se zaradi organiziranega kriminala v zadnjih letih soočajo z vse večjim nasiljem, po številu umorov pa se zvezna država na ravni Mehike uvršča v sam vrh. Med tarčami so pogosto tudi politiki. Leta 2017 je bil denimo umorjen župan Ixtlahuacana, julija lani pa so streljali na župana Manzanilla, a jo je ta odnesel brez poškodb. Ixtlahuacan sicer leži 30 minut vožnje od »slikovitega obalnega kraja« Tecoman, ki si je zaradi strateškega položaja za trgovino z drogo prislužil sloves najbolj morilske občine v Mehiki, pa poroča britanski Guardian. Leta 2017 so zabeležili kar 172,5 umora na 100.000 prebivalcev, vse skupaj pa je spominjalo na vojno območje. Samo lani so na območju odkrili več kot 100 skritih pokopališč, v katera so karteli pokopali tiste, ki so se jim postavili po robu.