POROKA ZA ZAPAHI

Slovenski zapori: dahnili so »da« med prestajanjem kazni

P.K.
3. 6. 2020, 20.05
Deli članek:

Sebastien Abramov in Julija Adlešič, glavni figuri afere odrezana roka, sta pred kratkim poskrbela za veliko presenečenje, saj sta se zaročila, in to na sodišču med glavno obravnavo. Bo par svojo ljubezen sploh lahko kronal s sklenitvijo zakonske zveze, če je posredi pripor?

profimedia
Čisto mogoče je, da bomo kmalu priča še eni poroki, pri kateri bodo posredi rešetke (Simbolična fotografija).

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) nam je pojasnila, da v slovenskih zaporih beležijo primere, ko zaprta oseba, obsojenec ali pripornik, v času prestajanja zaporne kazni oziroma pripora sklene zakonsko zvezo.

Obsojenci, pri katerih ni varnostnih zadržkov, običajno tak dogodek načrtujejo zunaj zavoda, v času, ko so jim podeljene zunajzavodske ugodnosti – ko imajo prost izhod, koristijo letni dopust zunaj zavoda ..., saj je to zanje najbolj priročno. Vse pa poteka, kot pojasnjuje uprava, skladno z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij in pravilnikom o izvrševanju kazni zapora.

Če teh ugodnosti zaporniki nimajo, »je poroka omogočena na najbližjem matičnem uradu ob spremstvu pravosodnih policistov, lahko pa tudi v prostorih zavoda«, so dejali v Ursiksu. Obsojencu je torej omogočena sklenitev zakonske zveze pred matičarjem, druge aktivnosti, kot je denimo slavje, ki ga povezujemo s tem svečanim dejanjem, pa zaradi varnostnih zadržkov niso mogoče.  

Garsonjera kot privilegij

Če bi denimo mladoporočenca skupaj želela preživeti poročno noč, bi bilo to mogoče. Za uresničitev takih želja imajo namreč na voljo namenske prostore, tako imenovano garsonjero, vendar pa jo imajo žal le v našem največjem zaporu na Dobu. V ta prostor zaporniki, če bi bili upravičen do tovrstnih ugodnosti, lahko povabijo svoje zakonske partnerje, pa tudi otroke, da lahko v miru preživijo nekaj časa. Uprava pravi, da je med tistimi, ki prestajajo kazen, kar močno prisotna želja po koriščenju garsonjere. V njej obsojencu in njegovi ženi lahko omogočijo tudi obisk prek noči.

Se obeta še ena poroka?

Čisto mogoče je, da bomo kmalu priča še eni poroki, pri kateri bodo prisotne rešetke. Spomnimo, da sta to, da se bosta odločila storiti ta življenjski korak, kar na sodišču posredno dala vedeti glavna akterja afere odrezana roka, Julija Adlešič in Sebastien Abramov. Slednji je Juliji kar na zadnji glavni obravnavi, saj stikov z mladenko sicer ne sme imeti, sporočil, da se bo poročil z njo. »Julija, poročil se bom s tabo, ker te imam najraje na svetu,« je dejal. Kdaj je Julija zaprosila Sebastiena, ni znano. Tudi to, ali sta že določila datum poroke, nista izdala oziroma je Julija po odhodu s sodišča novinarjem povedala le, da bosta še videla, kdaj bosta dahnila »da«. 

Primož Lavre
Julija Adlešič in Sebastien Abramov sta se pred kratkim zaročila. On prestaja zaporniški pripor, ona pa je v hišnem priporu.

Kamenik vzel pevko

Ena najbolj medijsko razvpitih zaporniških porok je bila gotovo med Kristjanom Kamenikom in Mašo Medik. V zakonski stan sta skočila leta 2005, ko je bil Kamenik za zapahi v Srbiji (osumljen je bil tudi štirikratnega umora v Tekačevem, op. p.), kjer je čakal na nadaljevanje sojenja zaradi preprodaje mamil. Takrat 33-letnik se je poročil s pevko skupine Turbo Angels Mašo Medik. Ta je povedala, da ni šlo za potezo iz ljubezni, ampak da sta se poročila, da bi mu zakon odprl možnosti uveljavljanja zaporniških olajševalnih okoliščin.

sta
Kristjan Kamenik se je pred skoraj 15 leti v zaporu poročil s pevko Mašo Medik. Par se je že razvezal.

Ljubi ga, čeprav je moril

Naša medijska hiša je pred časom poročala še o eni ljubezenski zgodbi med obsojencem in osebo s prostosti. Šlo je za Marka, ki je bil obsojen zaradi umora, in Martino (imeni sta zaradi zaščite njune identitete izmišljeni), od njega mlajšo 10 let. Poznala sta se dolgo, preden sta se ponovno našla, saj sta vmes stike izgubila, je minilo precej let. Potem pa ji je, saj mu je bila od nekdaj všeč, Marko napisal pismo, v kateri ji je nakazal naklonjenost. Martina ga je začela obiskovati, decembra 2018  pa je na Upravni enoti Trebnje sledila sklenitev zakonske zveze. Njen komentar na poroko s človekom, vpletenim v umor, je bil: »Ni pomembno, kje je človek, ki ga ljubiš, tudi če je v zaporu. Pomembno je, da ga imaš v srcu in da veš, da on ljubi tebe.«