TRGOVINA Z MAMILI

Odlična priložnost za zaslužek ali dolgoletno zaporno kazen

S.S.
18. 2. 2020, 20.00
Deli članek:

Celjsko sodišče je zavrnilo zahtevo po izločitvi dokazov v odmevni zadevi Viking, a se bo obramba šestnajsterice obtoženih trgovine z drogo po Evropi na odločitev zagotovo še pritožila. Kdaj se bo začelo sojenje, tako še ni znano.

Ports of Napa
V Luki Koper so v dveh primerih lani in predlani skupno zaplenili tono heroina.

Specializirano državno tožilstvo je že v začetku maja 2017 na celjsko sodišče vložilo obtožbo v zadevi Viking, v kateri so novembra 2016 aretirali več oseb in v različnih državah po Evropi zasegli skoraj 900 kilogramov različnih prepovedanih drog; 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje.

Če bi droga prišla do končnih porabnikov, bi združba zaslužila približno 20 milijonov evrov. Eno največjih kriminalnih združb v Evropi, ki je delovala v 11 državah, naj bi vodila trojica iz Nizozemske, slovenski člani pa so jim omogočali logistično podporo. Vodja slovenskega dela, državljan BiH, naj bi imel svoje podjetje registrirano v Izoli. Prek različnih prevozniških podjetij, nekatera med njimi so imela sedež v slovenski Istri oziroma Kopru, so zagotavljali tovorna vozila, priskrbeli voznike in iskali legalne tovore, s katerimi so nato prikrivali transporte droge. To so tihotapili z juga Evrope, praviloma iz Italije in Španije, proti severu oziroma skandinavskim državam. Med šestnajsterico obtoženih prometa z drogami sta tudi mladoletnik in njegov oče z Gorenjskega. Za pečanje z mamili v okviru hudodelske združbe je sicer zagrožena kazen od pet do 15 let zapora.

GPU
Policisti so v zadevi Viking zaplenili 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje.

Geografsko zanimiva lega

Slovenija je pravzaprav na križišču balkanske poti, ene od glavnih prometnih žil, po kateri opiati, zlasti heroin, potujejo iz Afganistana, Irana, Turčije v smeri Evrope, iz Evrope v obratni smeri pa sintetične droge in kokain. Predlani so v Luki Koper policisti odkrili 300 kilogramov heroina, ki je k nam priplul iz Irana, skrit v vrečah lepila. Lani so v Luki Koper policisti odkrili 730 kilogramov heroina, ki je k nam priplul iz Egipta, kar je največji zaseg te droge v zgodovini samostojne Slovenije. »Vse več preiskav je razkrilo dokaze o kriminalnih združbah, ki v Sloveniji vzpostavljajo prevozna podjetja, registrirajo težka tovorna vozila in zaposlujejo voznike za tihotapljenje velikih količin prepovedanih drog. Običajno nezakonit tovor ni namenjen slovenskemu potrošniškemu trgu,« med drugim piše v evropskem poročilu o drogah za leto 2019.

Furs
Lanski izplen heroina v Luki Koper.

Tovarna mamil tudi v Sloveniji

Zaseg iz januarja letošnjega leta pa kaže nekakšen nov trend. »Najbolj zbuja skrb, da smo še pred kakšnimi desetimi leti preiskovali 'le' prevoz droge k nam in njeno nadaljnjo distribucijo v druge države. V tem primeru pa imamo paleto vseh drog, pri nas pa so celo začeli izdelovati zelo nevarno sintetično drogo, ki jo ustvarjajo in prodajajo v neomejenih količinah. To je nekaj, s čimer se prej nismo srečevali,« je na novinarski konferenci izpostavil Damjan Petrič, vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana. V raciji, ki je potekala tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, je sodelovalo skoraj 500 policistov in kriminalistov. Pečanja z drogo so policisti osumili 46 oseb, zasegli pa so več kot 170 kilogramov kokaina, heroina, marihuane, amfetamina in ekstazija ter predhodnih sestavin za proizvodnjo dodatnih 300 kilogramov amfetamina. Kriminalno združbo v tem primeru naj bi vodil moški iz Most pri Komendi, ki se je sicer uradno preživljal s popravilom in prodajo avtomobilov.