Prevoz do Dunaja

Srbskega glasbenika na mejnem prehodu zasačili z drogo

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
24. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Branislavu Andrejiću iz Srbije tožilstvo očita, da je v prirejenem in skritem prostoru čez državno mejo želel prepeljati drogo za nadaljnjo prodajo.

Gabrijel Toplak
Branislav Andrejić vztraja, da ni vedel, kaj prevaža v avtomobilu.

Pred okrožno sodnico Biserko Rojic je včeraj na ptujskem sodišču na predobravnavnem naroku stopil 57-letni Branislav Andrejić iz Srbije, ki je zaradi begosumnosti trenutno v priporu. Osumljen je kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

SKRITA V PODVOZJU

V uvodu naroka je sodnica Andrejića vprašala, ali priznava očitano kaznivo dejanje, in obtoženi ji je odgovoril, da ne. Višja državna tožilka Diana Šeruga Sagadin mu namreč očita, da je 29. marca letos na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v osebnem avtomobilu neupravičeno prevažal prepovedano drogo. Cariniki so mu zasegli 2569,2 grama konoplje in 2957,77 grama vlažne bele snovi, ki je vsebovala amfetamin in kofein. Drogo je prevažal, tako tožilstvo, pakirano v devetih ločenih zavojih, ki jih je imel skrite v posebej prirejenem prostoru na podvozju vozila. Količina in način pakiranja, je prepričana tožilka, kažeta na to, da je prepovedano drogo hranil oziroma prenašal za nadaljnjo prodajo.

ZASLIŠALI BODO VEČ PRIČ

Andrejić je sodnici povedal, da nima rednih prihodkov, saj se kot bobnar in pevec v društvu glasbenikov v Požarevcu ukvarja s priložnostnim igranjem glasbe, njegov zagovornik Igor Majnik pa je sodišču predlagal zaslišanje več prič. Predlog je imela tudi Šeruga Sagadinova, ki bi v dokazne namene med drugim želela vpogled v uradni zaznamek Finančne uprave Republike Slovenije o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah kaznivega dejanja ter podaljšanje pripora.

RAVNANJA NAJ BI SE ZAVEDAL

Andrejić pa v zagovoru vztraja, da mu je vozilo izročil njegov prijatelj, ki se ukvarja s prevozi potnikov. Kot pravi, je potreboval prevoz do Dunaja, saj je imel tam glasbeni nastop s svojo skupino. In ker naj v kombiju zanj ne bi bilo več prostora, se je dogovoril za izposojo avtomobila. Andrejić je tudi pred policisti in preiskovalnim sodnikom vztrajal, da ni vedel, kaj prevaža, a tožilstvo vseeno ne odstopa od pregona. Tudi zato, ker obtoženi nima redne zaposlitve ter naj bi prepovedano drogo prevažal in hranil izključno na nadaljnjo prodajo. Za zaseženo konopljo bi pridobil protipremoženjsko korist v vrednosti okrog 12.500 evrov, vrednost zaseženega amfetamina pa bi na črnem trgu Evropske unije dosegla okoli 100.000 evrov.

»Prav nobenega dvoma ni, da se obtoženi ni zavedal protipravnosti in prepovedanosti svojega ravnanja ter ga je želel izvršiti,« je prepričana Šeruga Sagadinova.