Analiza spornega vzorca

Radenska neoporečna: Te kemikalije v proizvodnji sploh ne uporabljajo

S.R.
24. 5. 2018, 19.15
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 20.24
Deli članek:

Prejšnji teden je v Sloveniji odjeknila novica, da je moral zaradi poškodb grla zdravniško pomoč v UKC Ljubljana poiskati bolnik, ki se je v lokalu okrepčal z mineralno vodo Radenska.

Profimedia
Uradne analize so potrdile neoporečnost proizvodov podjetja Radenska (fotografija je simbolična).

Zaradi suma kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi je zadeva pristala v rokah policije, nemudoma pa so začeli ukrepati tudi v podjetju Radenska. Proizvod Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički so že v petek začeli preventivno umikati iz prodaje, kupce pa prosili, naj izdelek vrnejo na prodajna mesta in ga zamenjajo. Takoj so začeli tudi s pregledom proizvodnih procesov, dokumentacije z analizami šarže ter izvedli dodatne analize. Medtem je Uprava za varno hrano četrtlitrske stekleničke radenske dala v analizo. Zdaj so znani uradni rezultati. Ti dokazujejo, da so proizvodi Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički popolnoma varni za potrošnike in skladni z deklaracijo. 

Spornega čistila ne uporabljajo 

Svet24
Gospodarsko škodo še ocenjujejo, pravi direktor podjetja Marian Šefčovič.

Po odpoklicu, ki so ga v petek izvedli na priporočilo Uprave za varno hrano in v okviru katerega so preventivno odpoklicali 65.136 četrtlitrskih stekleničk radenske, pri podjetju še vedno ocenjujejo škodo. Kot sporočajo, rezultati analiz vzorcev, »opravljenih v akreditiranih laboratorijih, ter temeljitem pregledu tehnološko - proizvodnega procesa in samega obrata Radenske,« izključujejo njihovo odgovornost v primeru, »v katerem naj bi po užitju pijače v gostinskem lokalu oseba iskala zdravniško pomoč.« Iz Radenske tako sporočajo, da so vsi preventivno umaknjeni izdelki varni in skladni z deklaracijo. Sporočajo še, da je analiza spornega vzorca izključila možnost, »da bi kemikalija, najdena v sporni steklenički, v izdelek prišla med polnjenjem pijače, saj po kemijski sestavi podobne spojine v proizvodnji Radenske sploh ne uporabljajo.«

Radenska z materialno škodo in okrnjenim ugledom

»Kakovost izdelkov in varnost kupcev sta naši prioriteti. Tudi če gre za samo eno pritožbo, zgolj posredno povezano z našim izdelkom, sočustvujemo z vsakim posameznikom. Zato smo na priporočilo inšpekcije odreagirali takoj, z vsemi možnimi preventivnimi ukrepi. Kakšna gospodarska škoda je pri tem nastala, bomo vedeli naslednji teden, ko bomo tudi sprejeli nadaljnje ukrepe. Bolj kot materialna pa nas skrbi škoda, ki jo je na našem ugledu pustilo širjenje neuradnih, nepreverjenih in celo zavajajočih informacij. Radenska je ena najbolj prepoznavnih in najuglednejših slovenskih blagovnih znamk, ki ji potrošniki zaupajo, in storili bomo vse, da takšna tudi ostane,« poudarja direktor Radenske Marian Šefčovič.